Henna je nejstarší barvivo na světě a je stoprocentně přírodní. Získává se z listů a řapíků keře Lawsonia (česky henovník), kterému se nejlépe daří v suchých a horkých oblastech, jakými jsou Arábie, Egypt, Indie, Austrálie, ale roste třeba i v Číně a v Pákistánu. Hladké listy keře se usuší a rozdrtí se na prášek.

Je libo červenou, hnědou či černou?

Keře henovníků dorůstají do výšky až šesti metrů a kvetou drobnými bílými, žlutými, růžovými nebo červenými kvítky. Šťáva z těchto vonných květů se využívá i ve výrobě kosmetiky. Keře se vyskytují v několika druzích, které se odlišují charakteristickou barvou prášku, jež z nich získáme. Lawsonia inermis produkuje barvivo červené, Lawsonia alba bezbarvé a Lawsonia spinoza černé. Prášky lze míchat a tedy kombinovat mezi sebou, takže lze získat celou škálu barev.

Jak prospívá vlasům?

Henna dokáže vlas obalit tenoučkou vrstvou přírodního rostlinného proteinu, který pronikne až do jeho jádra a ochrání jej před nepříznivými vnějšími vlivy - slunečním zářením, větrem, chlórem či mořskou solí. Vlasy se po použití henny netřepí a nelámou a jejich povrchová struktura je vyhlazená, takže odrážejí světlo a jsou nádherně zářivé a lesklé. Henna nedokáže výrazně změnit barvu vlasů, spíše je tónuje či lehce ztmaví. Zesvětlit tmavé vlasy henna neumí, stejně jako napoprvé neobarví ani šedivé vlasy. Pozmění ale přirozenou barvu vlasů na zajímavé odstíny, od tiziánové přes kaštan, bordó, měděně červenou a mahagon až po černou. Přírodní blondýnky si mohou zvolit ořechově plavou, světlý kaštan či zlatý blond odstín.

Hennové barvivo neobsahuje žádnou chemii a postupem času se z vlasů vymývá, takže přechod od odrostlých kořínků není příliš nápadný. Výslednou barvu lze ovlivnit i při nanášení, protože závisí i na tom, při jaké teplotě mícháme konečnou směs (čím vyšší teplota, tím teplejší odstín získáme), případně zda necháme barvu ve vlasech uschnout přirozeně, nebo je zabalíme do čepice a necháme zahřát. Stejně tak existují i domácí přísady, které ovlivňují konečný barevný odstín a jeho odlesky. Citrón a červené víno zvýrazní a podpoří červenou, kakao a káva hnědou.