Heřmánek jako dar bohů

Heřmánek pravý je bylina vyskytující se hojně v Evropě, ale také v Africe i Asii. Jeho používání není jen výmyslem našich babiček, ale i báby Tutanchamona nebo Aristotela. Heřmánek totiž používaly všechny blízké starověké civilizace a věda jen potvrdila, o čem se tisíce let přesvědčovali šamani, léčitelé i lékaři. Heřmánek je využíván jak v medicíně, tak i v aromaterapii, homeopatii či kosmetice. Ve starých kulturách byl natolik oblíbený a ceněný, že byl považován za dar bohů.

Víte, který heřmánek je ten pravý?

I když o tom, jak heřmánek vypadá, máme všichni docela jasnou představu, heřmánek je často zaměňován za podobně kvetoucí byliny. Zatímco heřmánek římský je také léčivý, a proto nevadí, když se spleteme, rmen rolní a heřmánkovec nemají žádné léčivé účinky. Heřmánek bezpečně poznáte podle výrazného aroma a také podle vyklenuté žluté středové části květu, která je typická pro pravý heřmánek.

Neobvykle všemocný heřmánkový čaj

Pokud se nudíte, najděte si výčet všech léčivých látek obsažených v heřmánku a prostudujte jejich účinky na tělo. Jen málokdy se vidí takto rozsáhlý seznam, který zahrnuje přes 120 organických látek s farmakologickým potenciálem, které se podílejí na metabolismu. Heřmánek je doslova nabytý látkami jakou jsou silice s modravými azuleny a proazuleny. Ale také další důležité seskviterpeny, hořčiny, taniny, aromatické i mastné kyseliny a mnohé flavonoidy.

Páté místo obhájil heřmánek

Díky svým schopnostem je heřmánek pátou nejobchodovanější léčivkou. Největší světoví producenti jsou především s námi sousedící země a dříve mezi ně patřilo i Československo. Heřmánek se používá také zevně, ale rozhodně je oblíbené i popíjení obyčejného heřmánkového čaje. Jeho užíváním se zbavíte či podpoříte léčbu množství zdravotních problémů.

Proč pít heřmánkový čaj denně?

Heřmánkový čaj je univerzálním lékem, a proto se doporučuje jeho užívání i na velmi rozdílné problémy. Pitím heřmánkového čaje se léčí nejen projevy nachlazení, ale také poruchy usínání, zánětlivá onemocnění či vysoký krevní cukr. Proto jej lze doporučit jako podporu léčby cukrovky, prevenci i léčbu osteoporózy či dokonce rakoviny. Heřmánek vám pomůže také s harmonizací zažívacího ústrojí, zmírnění menstruačních bolestí či relaxací.

Zdroje: https://www.bbcgoodfood.com, https://www.medicalnewstoday.com, https://gardeningsoul.com/