Heřmánek jako dar bohů

Říká se jim kamilky nebo také marunky či harmaníčci. Heřmánek pravý i římský jsou léčivky známé svými výjimečnými schopnosti už od dob starého Egypta i Říma. Anglosasové jej považovali za posvátnou bylinu darovanou lidem bohy. A možná to tak i je. Vždyť obsahují tolik zdraví prospěšných látek, že by jejich popsání vystačilo na knihu. Věda zná minimálně 120 druhů látek související s heřmánkem, které mají farmakologický potenciál. Prostě a jednoduše léčí.

Zázračný heřmánek

Zatímco u jiných léty osvědčených léčivek věda marně pátrá o důkazech jejich přínosu pro lidský organismus, heřmánku jeho léčivé schopnosti nikdo neupírá. Navíc je vhodný úplně pro všechny, kojenci počínaje a těhotnými konče. Heřmánek je silně protizánětlivý. Proto se používá k léčbě zánětu očních spojivek, gynekologických abscesů či zánětů kůže spojených s alergiemi. Hojně se užívá při problémech zažívání, plynatosti i vředech. Pomůže i s křečemi a bolestí, které tyto problémy často provázejí. Hojí rány všeho druhu, ulevuje při astmatu a bronchitidě, bojuje se stafylokoky i streptokoky. Mám ještě pokračovat? Ano? Takže také pomáhá při úzkosti, poruchám menstruace, hemeroidům a likviduje mikroby.

Každodenní pití heřmánkového čaje prospívá všem

Myslím, že po takovém výčtu léčivých vlastností už není pochyb, že je heřmánek nejen multifunkčním léčivem, ale také nanejvýše vhodným čajem ke každodenní konzumaci. Ozdraví lidské tělo, harmonizuje a regeneruje. Jak se říká, „kudy teče tudy léčí.“ I když se toto pořekadlo nevztahuje k heřmánku, musíte uznat, že se docela dobře hodí.

Související články

Heřmánkový čaj je úplně běžný sáček se sušenou bylinou, případně sušené sypané květy. Každodenní konzumace vám pomůže ke klidnějšímu spánku, což se rozhodně musí odrazit na kvalitě každého následujícího dne. Zklidnění, odolnost proti stresu i úzkosti jsou důležité pro naše duševní zdraví. Popíjení čaje také podpoří zlepšení kvality kůže a zmírní proto i vypadávání vlasů. Zažívací obtíže, křeče i plynatost heřmánek minimalizuje, a navíc působí i jako prevence před vředy a záněty. Za zmínku jistě stojí i zlepšení kondice srdce a srovnání hladiny krevních cukrů.

I heřmánku může být až moc

Těžko hledat, proč bychom heřmánek neměli zařadit do denní rutiny. U léků i léčivek ovšem platí, že čeho je moc, toho je příliš. Nepřehánějte to ani s heřmánkem. I když není jasně daná hranice, obvykle je vhodná konzumace maximálně 900 až 1200 mg denně. Jinak řečeno, za zdraví prospěšnou dávku se považuje konzumace jednoho až čtyř šálků heřmánkového čaje.

Zdroje: www.healthline.com, afternoonteareads.com