Bez soli si vaření dokáže představit asi jen málokdo
Zdroj: Shutterstock.com

Himálajská sůl: Co úžasného s tělem dokáže, když si denně dáte půl čajové lžičky

Sůl je obecně známá jako velký strašák. Její nadměrná konzumace je spojována s nejrůznějšími onemocněními, bez ní by ale zase tělo nemohlo správně fungovat. Klasickou sůl je však vhodnější nahradit její růžovou sestrou. Ta kromě dochucení jídel poskytne tělu obrovské množství minerálů. Půl lžičky himálajské soli denně má pro organismus blahodárné účinky!

Bez soli si vaření dokáže představit asi jen málokdo a je považována za jednu z nejzákladnějších surovin. Klasická sůl, která se však v drtivé většině domácností a restaurací používá, představuje pro člověka skutečně jen dochucovadlo, které tělu žádné pozitivní účinky nepřinese. Ba právě naopak. Průmyslově zpracovaná sůl je tvořena jen z chloridu sodného a v mnoha případech také z různých chemikálií, jako jsou pohlcovače vlhkosti či protispékavé látky. 

Mořská sůl Klasická sůl nemá zdaleka tolik minerálů jako ta růžová Zdroj: AlenKadr / Shutterstock.com

Himálajská sůl na zlato

Alternativou průmyslově pracované soli je sůl mořská či himálajská růžová. Druhá zmíněná je pak v mnoha ohledech ještě lepší. Oproti svým levnějším „sestrám” je totiž plná mnoha minerálů a obsahuje například hořčík, vápník, chlor nebo železo. Tedy látky, které jsou pro správné fungování lidského organismu nesmírně důležité. 

Himálajská sůl se ručně těží z úpatí Himálajských hor, následně se suší na slunci, omyje se a šetrně namele. Při jejím zpracování nedochází k žádným chemickým procesům, sůl tedy není nijak čištěna či dobarvována. Za jejím růžovým zbarvením stojí jen vysoký obsah železa. Ke konzumentovi se tak dostane skutečně jen stoprocentně přírodní sůl, jež s tělem dokáže dělat zázraky!

Himálajská sůl Půl lžičky denně udělá s tělem hotové zázraky Zdroj: Shutterstock.com

Půl lžičky denně 

Konzumace růžové soli má na tělo blahodárné účinky. Pořád jde ale o sůl, a tak je nutné ji používat v rozumném množství. Pokud však přes den zkonzumujete půl lžičky himálajské soli, můžete se těšit hned na několik zdravotních přínosů. V první řadě růžová sůl reguluje hladinu vody v těle a pomáhá regulovat krevní tlak. Stejně tak vyrovnává hladinu pH v těle, čímž předchází překyselení organismu. A jak je známo, kyselé prostředí organismu stojí za vznikem mnoha onemocnění. 

Kromě toho himálajská sůl oddaluje příznaky a projevy stárnutí, zlepšuje spánek, podporuje libido, zdraví cév, kostí a respiračního systému a v neposlední řadě napomáhá správné funkci ledvin a močového měchýře a předchází svalovým křečím. 

Mnohostranné využití

Himálajská sůl se však nehodí jen ke konzumaci, v domácnosti může zastoupit i mnoho dalších rolí. Zkuste si z ní připravit například skvělý peeling. Postačí smíchat sůl například s kokosovým a olivovým olejem a perfektní pomocník při odstraňování odumřelé kůže z těla je na světě! Také s ní lze čistit zuby či ji přidat do koupele. 

Můžete ji přidat i do mýdla a předejít tak pocení. Himálajská sůl je totiž skvělým deodorantem a odstraňovačem pachů. Inhalováním páry z vody, ve které byla růžová sůl rozpuštěna, je zase perfektní prevencí v chřipkovém období. 

Zdroje:

vylectese.czwww.healthline.com

Akční letáky