Hluchavka bílá je poměrně známá léčivá bylinka, která je velmi podobná klasické kopřivě. Liší se od ní svými bílými pyskatými květy, které byste si měli zcela určitě nasbírat. Najdete ji na mnoha místech ve volné přírodě blízko lesů luhů a hájů, na okraji polí, ale i v městských parcích. S čím vším vám může pomoci a jaké má léčivé vlastnosti?

Něco málo o hluchavce…

Pokud se chcete o účincích hluchavky dozvědět více, podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Hluchavka bílá se odjakživa vyskytovala v oblasti celé Eurasie, hlavně v mírném pásmu nížin až pahorkatin, pouze na jihu se částečně vyskytovala i v horách. Postupně se dostala i na Island, do severní Ameriky a na nový Zéland. V našich končinách roste téměř všude, dokonce i v křovinách a příkopech či podél zdí a cest. Dokonce si ji můžete vysít i na zahrádce a pěstovat ji v bylinkovém záhonu.

Jak hluchavku bílou poznáte

Zpravidla dorůstá výšky 20 až 50 cm a jedná se o vytrvalou bylinku. Má čtyřhranný, v mládí pýřitý, a časem hlavně ve spodní části, olysalý a lehce fialový stonek. Pro rostlinu jsou typické zašpičatělé a srdčitě vykrojené listy. Ke sběru jsou vhodné bílé pyskaté květy, které rozkvétají v úžlabí listů a jsou uspořádané do lichopřeslenů. Bílá hluchavka kvete zpravidla od května až do konce září a její květy mají příjemnou medovou vůni.

Sběr květů

Počítejte s tím, že sběr kvítku bílé hluchavky je poněkud titěrná záležitost, ale věřte, že si u ní v přírodě příjemně odpočinete. Mějte také na mysli, že drobné květy se poměrně seschnou, a proto se vydejte na sběr hned několikrát.

V případě hluchavky je nejlepší sušit její květy na přímém slunci. Pokud patříte mezi vlastníky sušičky, zcela jistě ji využijte. Hluchavku sušte po dobu 4 hodin při teplotě 40 stupňů Celsia. Správně vysušené květy bílé hluchavky by měly mít krémově bílou barvu, s jemnou medovou vůní, která je nejprve nasládlá a později lehce nahořklá. Suchou bylinku skladujte v suchu a temnu.

Proč je hluchavka zdravá

Hluchavka bílá obsahuje výbornou kombinaci léčivých látek. Zastoupeny jsou nejen éterické oleje, ale i třísloviny, saponiny, flavonoidy, důležité aminokyseliny, histamin, cholin, slizové látky a minerální látky jako například křemík, železo, zinek, a vápník.

Bylinka pro ženy nejen nad 50

„Ženám hluchavka výborně pomáhá léčit veškeré gynekologické problémy, posiluje dělohu, pomáhá při zánětu vaječníků, uplatní se při bolestivé menstruaci a v období menopauzy. Proto je spolu s kontryhelem je nejdůležitější bylinkou na ženské choroby,“ říká M. Kolár a dodává: „U mužů nad 40 let pomáhá redukovat problémy s prostatou a začínající inkontinencí, uvolňuje močové cesty a usnadňuje močení.“

Příznivé účinky na ženský organismus má bílá hluchavka právě díky obsahu svých prospěšných látek. Dokonce se o ní říká, že je jednou z nejdůležitějších bylinkou pro ženy, a proto je často přidávána do bylinkových směsí na čaj i na sedací koupele. Hluchavka posiluje dělohu, účinně bojuje s různými výtoky a menstruačními poruchami včetně nástupu menopauzy. Zároveň zabraňuje nadměrnému menstruačnímu krvácení.

Ani muži nejsou pozadu

Hluchavka je zároveň výbornou bylinkou i pro muže, a to také kolem 50 roku, kdy nastupují potíže s prostatou. Hluchavka bílá totiž uvolňuje močové cesty a usnadňuje průběh močení.

Každý den před spaním nálev z hluchavky

Zalijte 2 kávové lžičky květů 1/4 1 vody, která je těsně před bodem varu, aby nedošlo ke zničení léčivých látek a nechte 15 minut louhovat. Pak sceďte a můžete si čaj osladit medem.

Související články

Zdroje: www.celostnimedicina.cz, www.herbarka.cz, www./living.iprima.cz