Američtí vědci porovnávali léčivé účinky mléčné a hořké čokolády. A k čemu došli? Mléčná čokoláda je prý dobrá na nervy. Funguje i jako stimulant paměti, proto ji určitě zakousněte, když se připravujete na důležité zkoušky nebo testy.

Vhodná je také jako podpora v momentech, kdy máte těžkou hlavu a řešíte nějaký problém. Hořká verze čokolády je považována za přírodní lék. Údajně zpomaluje stárnutí, aktivuje mozek (a je prevencí Alzheimra), zlepšuje náladu a funguje i jako afrodiziakum. Jak ještě ovlivní čokoláda vaše zdraví?

Posílí vaši imunitu

Čokoláda s vyšším obsahem kakaa (alespoň 85 %) má blahodárné účinky na lidský organismus. A není divu. Kakao je totiž plné důležitých minerálů, které vaše tělo zoufale potřebuje. Zejména vaše kosti, srdce a mozek jsou vázáy na dostatek manganu, fosforu, draslíku, hořčíku a vápníku… Aby toho nebylo málo, v kakau najdete i antioxidant, které jsou prevencí proti zánětům, nemocím srdce a rakovině. Hořká čokoláda je prostě lék, který posílí vaši imunitu. A vy tak máte krásné alibi k mlsání.

Čokoláda a hormon štěstí

Máte často nervy napnuté jako špagáty? Není divu, dneska si nikdo jen tak nemůže dovolit žít bez stresu. Stres je všude – v práci, doma, při nakupování v obchodech, v autobuse. Bohužel časté nervování člověku moc neprospívá a podle lékařů se většina lidí v permanentním stresu potká se obezitou, úzkostí, depresemi, zažívacími potížemi či rakovinou. Chcete se téhle budoucnosti vyhnout? Ve vypjatých chvílích si zobněte hořkou čokoládu. Obsahuje látku tryptofan, ze které si tělo tvoří tzv. hormon štěstí – serotonin. Obsah kofeinu v čokoládě vás zase nabudí, takže se budete cítit daleko svěžejší a plní energie

Sníží krevní tlak i cholesterol

Flavonoidy, které kakaová pochoutka obsahuje, snižují hladinu cholesterolu v krvi a rozšiřují cévy, které jsou pak průchodnější. Proto by hořkou čokoládu měli jíst lidé, kteří mají vysoký krevní tlak nebo křehčí srdce.

Více o cholesterolu se dozvíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Čokoláda dodá porci energie

Cítíte se slabí jako moucha? Pak si namísto obligátního kafíčka dejte kostičku hořké čokolády. Obsahuje kofein a okamžitě vás postaví na nohy. Tohoto rituálu využívají i sportovci, kteří si dávají jeden nebo dva čtverečky hořké čokolády před startem. A na výsledcích je to pak znát. Čokoláda je ale povolený doping. Využijte toho i vy.

Jak správně mlsat čokoládu

  • Denně si dopřejte 30 g kvalitní hořké čokolády s minimálním množství kakaa 70 %.
  • Čokoládu si můžete dopřát i během redukčního jídelníčku. Utlumí chutě na sladké.

Související články

Zdroje: www.prozeny.cz, www.youtube.com