Zdroj: scanews.coffee, www.mskcc.org, Daniela Molena, šéfka Esophageal Surgery Program

Je káva karcinogen?

Už několik roků internetem kolují zcela zmatečné zprávy o tom, kterak WHO (Světová zdravotnická organizace) označila kávu za potencionálně karcinogenní a svůj nepodložený omyl musela napravit.

Jenže nešlo o nějaký zbrklý posudek, ani nepodložené studie. Agentura pro výzkum rakoviny, spadající pod WHO, přesunula kávu do skupiny 2B, tedy potravin s “možným” karcinogenním účinkem, již před 30 lety, v roce 1991.

Tehdejší pozorování naznačovala, že existuje spojení mezi konzumací kávy a rakovinou močového měchýře. Věda a sofistikované analýzy pokročily. Komise expertních lékařů a vědců měla v roce 2016 k nastudovaní databázi obsahující přes jeden tisíc studií. Ty se navíc týkaly nejen rakoviny močového měchýře, ale i dalších jiných dvaceti typů. Dnes již víme, že káva patří do neutrálních potravin, které patrně neovlivňují tvorbu rakovin v lidském těle ani pozitivně, ani negativně.

Pozor na horké nápoje!

Když byla v roce 2016 káva přesunuta do bezpečnějších potravin skupiny 3, stále se ještě hovořilo o tom, že rakovina může číhat za příliš horkými nápoji. Ve všech článcích to byl v podstatě takový dovětek. Káva je v pořádku, ale pozor na teplotu! Laicky řečeno, nápoje přesahujíc 65 °C popálí tkáně jícnu a během jejich regenerace se zvyšuje riziko, že dojde k rakovinovému bujení.

Naštěstí se této, opět vzkříšené domněnky ze třicátých let, okamžitě chopily týmy vědců a lékařů. Z jejich závěrů vyplývá, že vyšší procento rakoviny hrtanu u konzumentů horkých nápojů existuje pouze v případě každodenní konzumace alkoholu a kouření. A oba tyto faktory jsou mnohem zásadnější než horký nápoj sám.

K tomu Daniela Molena, šéfka Esophageal Surgery Program (Program chirurgie jícnu), dodává, “Nikdy neexistovaly spolehlivé důkazy o tom, že konzumace horkých nápojů zvyšuje riziko rakoviny jícnu.”