Ať jste, nebo nejste stoupenci ezoterických myšlenek, přesto se vám mohou hodit znalosti bylinek pro jednotlivá znamení podle horoskopu. Které bylinky se hodí právě k vašemu znamení a proč?

Beran (21. března – 20. dubna)

Ohnivé znamení, kterému vládne planeta Mars. Protože Beranům vládnou hlava, oči a obličej, jsou pro ně vhodné byliny, které čistí krev, stimulují nadledvinky a mají vysoký obsah železa. Bolí vás často hlava? Udělejte si čaj z dobromysli, heřmánku či máty. Na celkové zklidnění organismu vám zabere meduňka, bukvice lékařská, třezalka i řebříček.

Býk (21. dubna – 20. května)

Zemní znamení, planeta Venuše. Býci často potřebují byliny, které zklidňují trávicí systém, stěží totiž odolávají mnohým nezdravým lákadlům v podobě jídla a pití. Proto je potřeba posílit imunitu celého organismu. Výborné jsou na to bylinky, které podporují proces trávení. Takže nasaďte pelyněk, tymián nebo hořec žlutý. Chcete podpořit správnou činnost štítné žlázy? Užívejte nejen chaluhu bublinatou, ale i řeřichu, měsíček, jitrocel a pampelišku. Je pro vás vhodná i přeslička a zcela určitě kopřiva a máta peprná.

Blíženci (21. května – 21. června)

Vzdušné znamení, planeta Merkur. Blížencům vládnou plíce, ramena, paže a ruce. Vsaďte proto na rostliny, které posilují plíce a dýchací cesty a zároveň také zklidňují nervový systém. Úžasně pomůže meduňka, máta, třezalka a mnohé čajové směsi na žaludeční potíže a problémy s trávicím ústrojím. Máte potíže s dýcháním? Popíjejte čaj z petrklíčů a také fenykl obecný, které pomáhají při potížích s trávením i s dýcháním.

Rak (22. června – 22. července)

Vodní znamení, planeta Luna. Raci by měli podpořit vše, co se týká břicha, hrudi, bránice a jater. Které byliny jsou tedy právě pro vás? Ty, které pomáhají při trávení nebo ovlivňují podvědomí. Račími bylinkami jsou heřmánek, kostival, třezalka, jahodník, řebříček a měsíček zahradní. Na zklidnění mysli jsou meduňka, mateřídouška a dobromysl. Proti překyselení žaludku a při trávicích potížích jsou vhodné fenykl, jablečník, řebříček a máta.

Lev (23. července – 22. srpna)

Ohnivé znamení, planeta Slunce. Vy, kdo jste se narodili ve znamení Lva, dávejte si obzvlášť pozor na srdce. Je to váš nejcitlivější orgán, a proto se vyhýbejte stresu. Typické jsou pro vás i problémy s krevním tlakem, játry a žlučníkem. Vašemu zdraví je určen především hloh, třezalka, meduňka, bílé jmelí, rozrazil, kontryhel a rozmarýn.

Panna (23. srpna – 22. září)

Živel země, planeta Merkur. Nejvhodnější jsou pro vás bylinky, které jsou prospěšné vašemu dobrému trávení. Všem Pannám se tak doporučuje heřmánek, řepík obecný, máta peprná a meduňka lékařská. Určitě dejte šanci i měsíčku zahradnímu, listům jahodníku lesního a třezalce tečkované. Na jaře pijte očistný čaj z kopřiv a ze zeleného jílu.

Váhy (23. září – 22. října)

Vzdušné znamení, planeta Venuše. Pro Váhy jsou typické časté potíže s onemocněním ledvin a močového měchýře. Velice vám prospěje pampeliška lékařská, borůvkové listy, kopřiva, puškvorec obecný, jestřabina lékařská, brutnák lékařský, list brusinky, rakytník, kontryhel, řebříček, šalvěj lékařská, dobromysl. Nasaďte i šípkový a lipový čaj a zkusit můžete i odvar z přesličky a truskavce.

Štír (23. října – 21. listopadu)

Vodní znamení, planeta Pluto. Štírům vládnou na prvním místě reprodukční orgány. Proto jsou pro ně vhodné rostliny, které ovlivňují rovnováhu pohlavních hormonů. Skvěle na vás proto budou fungovat byliny jako jsou kostival, kontryhel, zlatobýl, diviznový kořen a rozmarýn lékařský. A to není všechno! Výborný je i řebříček, mochna husí, třezalka tečkovaná, brutnák lékařský, dobromysl, meduňka lékařská, vřes obecný, chmel a kozlík lékařský.

Střelec (22. listopadu – 21. prosince)

Ohnivé znamení, planeta Jupiter. Které neduhy jsou charakteristické pro Střelce? Často mívají potíže s játry a trávením. Vhodnými bylinami jsou pro toto znamení heřmánek, kopřiva, přeslička a pampeliška. Určitě neopomeňte ani zlatobýl, řebříček, dubovou kůru, třezalku a jitrocel.

Kozoroh (22. prosince – 20. ledna)

Zemní znamení, planeta Saturn. Kozorozi, právě vy si pečujte co nejvíce o kolena, klouby, kosti a zuby. Z těchto důvodů jsou pro vás nejlepší rostliny, které mají hodně vápníku. Výbornou rostlinou je pro vás kostival lékařský, který se může používat jako obklad na bolestivé klouby. Jako čisticí kúru vsaďte na kopřivu, třezalku, mátu a meduňku. Další zázračnou rostlinou je pro vás i heřmánek, a to ve formě nejen čajů, ale i obkladů.

Vodnář (21. ledna – 19. února)

Vzdušné znamení, planeta Uran. Vodnářům vyhovují bylinky, které jsou blahodárné pro zlepšení krevního oběhu a skvěle uvolňují nervový systém. Které to jsou? Prospěšně působí vstavač, mečík, trojčetka, heřmánek, šanta kočičí, mučenka, kozlík, chmel, aloe, myrha, kadidlo, kostival, skořice a hřebíček. Skvělý je pro vás i čaj maté a třezalka.

Ryby (20. únor – 20. březen)

Vodní znamení, planeta Neptun. Ryby by měly uvažovat hlavně o rostlinách prospěšných pro posílení imunitního systému s antibakteriálním účinkem. Takže pro vás se bezvadně hodí třezalka, měsíček zahradní, chaluha bublinatá, meduňka, dobromysl, brutnák lékařský, komonice lékařská a mučenka.

Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.zahradkar.pluska.sk, www.bylinkopedie.cz