Houby jsou nejen vyhledávanou pochoutkou, ale také skvělým pomocníkem při hubnutí. Díky vysokému obsahu vody a vlákniny jsou nízkokalorické, a přesto dokáží zasytit na dlouhou dobu. Navíc jsou bohaté na vitamíny skupiny B, bílkoviny, minerální látky jako draslík či fosfor a antioxidanty. Jaké lahůdky si z nich můžete připravit?
Jsou houby zdravé? Pokud vás zajímá názor odborníků, podívejte se na zajímavé YouTube video na kanálu TIME:
Houbová dieta
Tento druh redukční diety je populární po celém světě pod pojmem M-plan. Uchvátila mnohé zahraniční celebrity v čele s Katy Perry a Kelly Osbourne, které ji nadšeně doporučují. První viditelné výsledky se mohou dostavit už za 14 dní. Stačí každý den nahradit jedno hlavní jídlo houbami, které jsou nejen chuťově vynikající, ale i zdravé a snadno se připravují.
Slovo odborníka
„Pokud jíme dostatek hub, nemáme pak chuť na jídlo s vysokým obsahem kalorií, protože houby obsahují spoustu živin a vlákninu, která prospívá střevům. Člověk se dlouho cítí nasycený a vyhne se nebezpečným svačinkám,“ říká odbornice na výživu Jeannette Jackson.
„Maso“ lesa
Houbám se odjakživa říká „maso“ lesa, z něhož si můžete připravit velice pestré a vydatné pokrmy, kterými se šikovně vyhnete pravidelné konzumaci masa. Vzhledem k tomu, že jsou houby velmi variabilní, můžete je kombinovat s jakoukoliv zeleninou, dochutit kořením i čerstvými bylinkami a zjemnit nízkokalorickou smetanou. Co vše si z nich můžete připravit?
Houbové polévky
Houbové polévky jsou nejen rychlé na přípravu, ale jsou navíc báječně voňavé. Často si s nimi vystačíte jako s hlavním pokrmem. Velmi oblíbená je klasická bramboračka, ale i houbová kulajda s koprem a vařeným vajíčkem.
Pomazánky a chuťovky
Houby lze použít i do pomazánek a salátů, a to nejen čerstvě nasbírané, ale i nakládané na kyselo. Velice oblíbenou lahůdkou jsou i houbové škvarky, nebo tzv. houbový ovar, který se podává s křenem a hořčicí.
Houbové omáčky
Z hub si lze pochutnat i na mnoha omáčkách a nemusí se jednat o tolik oblíbenou smetanovou omáčku. Tu je v dietním programu lepší uvařit vždy z nízkotučné smetany. Můžete si však také připravit například houby na paprice nebo houbový guláš.
Pečené houby
Pokud chcete shodit pár kilogramů, vyhněte se houbám obaleným v trojobale a smaženým ve velké dávce oleje či jiného tuku. Raději houby opečte v troubě ve vlastní šťávě, případně minimálním množství tuku.
Nejlepší jsou jen ochucené solí a drceným kmínem. Zpestřit jídelníček si můžete i houbovými placičkami, vynikající jsou ve spojení s cuketou. Houby lze také zapéct s těstovinami, rýží, různými obilovinami nebo i s bramborem.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.nkz.cz, www.blesk.cz