Hřebíček jakožto velmi aromatické koření má podle vědců skvělé antiseptické a znecitlivující účinky, které se hodí především v zubním lékařství. Toto koření totiž obsahuje velké množství silice, pryskyřice, třísloviny, flavonoidy a oleje, a proto je hřebíček tak cenný a účinný přírodní lék. Díky tomu totiž ulevuje od bolestí i křečí, léčí průdušky a dýchací cesty, posiluje pleť a játra. Také podporuje trávení a správnou činnost srdce.

Obklad při potížích se zuby

Jaké všechny léčivé účinky má hřebíček, se můžete dozvědět z videa:

Zdroj: Youtube

Hřebíčkové silice jsou zázrakem při zánětech v ústech a hltanu. Uleví od bolesti a podpoří celkovou hygienu úst. Zalijte 3 hřebíčky vroucí vodou a ponechte 15 minut louhovat. Poté přeceďte a do vychladlého nálevu namáčejte tamponky, které následně přikládejte na bolavé místo v puse. Použít můžete rovněž hřebíčkový éterický olej, kdy postačí pouze kapka na sklenici studené vody. I v tomto případě si vezměte tamponek, namočte a přiložte k zubu.

Hřebíčková tinktura

Účinným pomocníkem při různých bolestech v ústech je také hřebíčková tinktura, kterou si jednoduše připravíte sami doma. Naložte do jednoho litru alespoň 60% lihu 20 g hřebíčku a jednu celou tyčinku skořice. Po 2 týdnech louhování směs přeceďte a nalijte do tmavé sklenice. V případě potřeby si hřebíčkovou tinkturou vyplachujte ústa dvakrát denně.

Účinná pleťová voda

Hřebíčková pleťová voda je skvělým prostředkem, jak pleť vyčistit od nečistot a mastnoty. Je vhodná především pro smíšenou a aknózní pleť. Do 100 ml růžové vody nakapejte po 4 kapkách hřebíčkového a levandulového éterického oleje. Směs promíchejte a nalijte do rozprašovače. Takto vyrobenou pleťovou vodu používejte ráno a večer na očištěnou pleť.

Vylepšená vazelínová mast

Přidejte do čisté kosmetické vazelíny pár kapek hřebíčkového éterického oleje a zamíchejte. Tuto mast pak nanášejte na místa, která jsou postižená revmatickou bolestí. Uvidíte, že po chvilce působení se vám uleví.

Hřebíčková aromaterapie

Zimní období jsou doprovázeny záněty horních dýchacích cest neboli rýmou a kašlem. Jestliže vás tyto nemoci dostihly, vyzkoušejte hřebíčkovou aromaterapii, která rovněž výborně vydezinfikuje celou místnost. Dávejte si však pozor, abyste to nepřehnali s dávkováním. Mohli byste si podráždit sliznice.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, bylinkopedie.cz, prima-receptar.cz