Zdroje: bylinkopedie.cz, cs.wikipedia.org

Aromatický hřebíček pro zdraví

Hřebíček rozhodně není jen aromatické koření, které patří do svařeného vína nebo do hruškového kompotu. Určitě vás hřebíček překvapí a možná si ho i oblíbíte a začnete víc používat.

V minulosti byl trpký hřebíček pomocníkem všech, kteří se chtěli zbavit zápáchajícího dechu. Nejenže pomohlo aroma, ale také silice a třísloviny obsažené v koření, které mají vynikající antiseptické účinky. Hřebíček prý žvýkal i proslulý Giacomo Casanova. Můžete to vyzkoušet, ale moc chutné to není, spíš jen pro otrlé.

Čtyři zdravotní účinky hřebíčku

Překvapivá použití hřebíčku a další zajímavé informace vám prozradí toto informativní video. Skrývá i odpověď na to, co jsou čtyři slibované fantastické zdravotní účinky koření, které všichni známe i máme v kuchyni. Podívejte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Kdo a jak používal hřebíček?

Toto koření charakteristické tvarem, vůní a chutí bylo známé už starým Egypťanům. Ti jej používali nejen k léčení, ale také při balzamovacích rituálech. Jako většina koření byl i hřebíček v minulosti velmi cenným a nedostupným artiklem, který se rozšířil ve velkém do světa a širokého povědomí Evropanů až objevem, který učinil Kryštof Kolumbus.

Na Molukách, což je souostroví v Indonésii, kam byste určitě s radostí vyrazili na dovolenou, se Kolumbus setkal s obyvateli, kteří strom Syzygium aromaticum čili hřebíčkovec kořenný pěstovali. Dnes je hřebíčkovec rozšířený v tropických oblastech po celém světě, především Jižní Americe, ale také v Tichomoří a Karibiku, přestože koření z moluckého ostrova Ambon je stále považováno za nejcennější.

Hřebíček byl používán jako koření v různých směsích, ale zároveň byl také dobře známým léčivem díky antiseptickým i anestetickým vlastnostem. Díky nim se například ještě dnes používá hřebíčkový olej jako jednoduchý a účinný lék při bolestech zubů a dásní. V zemích severní Afriky je to docela běžné jednoduché a levné léčivo, které můžete pořídit jako první pomoc v každé lékárně.

Možná jste také nevěděli, že hřebíček je vlastně nerozvitý květ. Poupata se následně suší na slunci. Z jednoho deset až dvacet metrů vysokého stromu se ročně podaří sklidit okolo 4 kilogramů koření.

Související články