Kdysi dávno byl hřebíček považován za rovnocenný ekvivalent zlata. Na tento post se dostal pro své léčivé účinky a také jako významné koření do mnoha pokrmů a nápojů. Hřebíček se nezdá, ale dokáže toho mnoho. Vyniká nejen svou výraznou chutí, která je nasládlá až hořká, ale také svou nezaměnitelnou příjemnou aromatickou vůní.

Jak se dostal do našich krajů?

První zmínky o tomto sušeném poupěti hřebíčkovce kořenného sahají až do Číny v dobách kolem 3. století před našim letopočtem. Právě v této době byl hřebíček doslova ceněn zlatem. Dnes to již sice neplatí a hřebíček si můžete za pár korun koupit v jakémkoliv obchodě, ale o své léčivé vlastnosti nepřišel, těch můžete využívat stále.

Co zázračného obsahuje

V první řadě je to především velké množství vzácné silice, konkrétně sloučeniny eugenol, která má nejen lokálně anestetické, ale také antiseptické účinky. Právě proto se velice často používá v zubním lékařství. Hřebíček také obsahuje významné pryskyřice, třísloviny, flavonoidy, olej a sliz.

  • antiseptický - působí dezinfekčně, a to jak při vnějším, tak i vnitřním použití
  • antibakteriální - aktivně ničí nežádoucí bakterie a pomáhá posilovat imunitu
  • anestetický (lokální-anestetikum) - při přímém dotyku bolavého místa místně znecitlivuje
  • analgetický - snižuje, eliminuje bolest
  • močopudný - pomáhá pročišťovat organismus

Proč žvýkat hřebíček?

  • osvěžuje dech
  • skvěle pomáhá při bolestech zubů, dásní i paradentóze
  • je velmi účinný na revma, dnu i běžné bolesti kloubů
  • úžasně dezinfikuje rány a pomáhá při léčbě špatně se hojících zranění
  • přináší úlevu při rýmě, zánětech dutin, horních cest dýchacích a plic
  • léčí záněty střevního traktu, katary a žaludeční nevolnosti
  • účinně napomáhá eliminaci vrásek
  • báječně povzbuzuje srdeční činnost
  • působí jako afrodiziakum, díky své hřejivé intenzivní vůni, která povzbuzuje smysly

Je mnoho způsobů, jak hřebíček použít

Jako koření

Tak toto je asi nejčastější a nejznámější využití. Hřebíček můžete přidávat do nejrůznějších pokrmů. Od zavařenin a kompotů až po nápoje. Krásně vám ovoní všechny druhy masa, především zvěřiny. Dodává říz a specifickou chuť mnoha cukrovinkám, hlavně perníku. A kdo by si dovedl představit svařák, punč či mnohé likéry právě bez vůně hřebíčku? Jen pozor, pro jeho silnou aromatičnost je třeba s ním nakládat opravdu s mírou a nic nepřehánět.

Sušený hřebíček je balzámem pro vaši ústní dutinu

Pravidelné žvýkání sušeného hřebíčku vám spolehlivě zajistí svěží dech v ústech po celý den. A jako bonus k tomu podpoří zdraví vašich dásní. Má i další výhodu, protože funguje jako skvělá prevence proti zbytečným zubním kazům.

Olej z hřebíčku je k nezaplacení

Trpíte často bolestmi kloubů? Vsaďte na hřebíčkový olej! Stačí jím potírat postižená místa, či jej pečlivě vmasírovat a úleva na sebe nenechá dlouho čekat. Olej lze použít také vnitřně a obvykle postačí 1 kapka oleje na 2 dcl vody. Tento blahodárný roztok můžete využít také při aromaterapii, když máte kašel, rýmu, záněty dutin nebo i astma. A ještě k tomu si skvěle vydezinfikujete vzduch v dané místnosti. Aby však nedošlo například k podráždění sliznic dýchacích cest, je nutné dodržovat doporučené dávkování.

Mějte při ruce hřebíčkovou tinkturu

Velmi užitečný lék, který je dobré mít doma, je tinktura z hřebíčku. Oceníte ji při bolestech zubů, nebo při paradentóze. Stačí s ní pravidelně vyplachovat ústní dutinu. Dalším možným využitím je tinktura nakapaná na kousku tamponku, který přiložíte na postižené místo, ať už se jedná o zub, dáseň či nějakou ranku na těle.

Vyrobte si vlastní tinkturu

Připravte si 1 litr alespoň 60 % lihu a naložte do něho 1 celý sáček hřebíčku. Poté přidejte 1 celou tyčinku skořice a nechte vše 2 týdny louhovat na tmavém místě. Pak vzniklou tinkturu přeceďte a skladujte ji v tmavých, uzavíratelných lahvičkách.

Zdroje: www.living.iprima.cz, www.zdravotniradce.cz, www.vitalia.cz