Normálního člověka by asi nenapadlo hroznové víno ohřívat, natož k tomu použít mikrovlnku. Jakmile se ale před pár lety na internetu objevilo virální video, ve kterém rozpůlená bobule v mikrovlnné troubě zažehne plazmu a promění se v malou ohnivou kouli, mnoho lidí experiment opakovalo doma, aby se o tom přesvědčilo na vlastní oči. Nemusíme připomínat, že jde o nebezpečný pokus, který může skončit zničením spotřebiče. Efekt je nicméně natolik zvláštní, že zaujal i odborníky z univerzity v kanadském Ontariu.

Profesor Pablo Bianucci s kolegou Aaronem Slepkovem podrobili hroznové víno v mikrovlnné troubě bližšímu zkoumání. Zjistili, že zatímco jedna celá kulička se v zapnuté mikrovlnce s velkou pravděpodobností jen rozprskne, dvě bobule v těsné blízkosti vyvolají rovnou explozi a dají vzniknout čtvrtému skupenství - plazmě.

První případ se dá vysvětlit jednoduše, jelikož funguje na stejném principu jako syrové vejce. Zahřátá voda obsažená v bobuli hroznového vína vytvoří páru, která následně roztrhne slupku. V případě druhém je však fyzikální proces složitější. A dlouho ho nemohli pochopit ani vědci.

Původní experiment pracoval s jednou bobulí rozřízlou napůl tak, aby obě poloviny zůstaly kouskem slupky spojeny. Ukázalo se, že působením mikrovlnného záření se vysoká teplota kumuluje právě v místě, kde se půlky bobule stýkají. Stejný efekt ale nastane i tehdy, když se poloviny vzájemně nedotýkají; stačí, aby od sebe byly vzdáleny méně než 3 milimetry. Plazma vznikla v 60 procentech případů také při pokusech se dvěma celými kuličkami hroznů, a jiskry vědci pozorovali dokonce i poté, co hrozny nahradili plastovými koulemi naplněnými vodou.

Hlavní roli v explozi tedy opět hraje voda v ovoci obsažená. Po přeměně na páru se její elektromagnetické pole nekoncentruje ve středu bobule, jako je tomu v případě jediného ozařovaného tělesa, ale reaguje s polem bobule sousední, přičemž se násobí. Interakce elektronů pak vede ke vzniku tak vysoké teploty, že to v místě styku obou těles začne jiskřit.

Jak vidíme, hroznové víno je z fyzikálního hlediska velice zajímavou potravinou. Do mikrovlnné trouby ale opravdu nepatří.

(Zdroje: https://www.livescience.com/64841-grapes-plasma-microwave.html, https://nedd.tiscali.cz/plazma-v-mikrovlnce-2-dil-plazma-vyrobene-z-hroznoveho-vina-326546)