Borůvky jsou elixír života

Borůvky se řadí mezi superpotraviny, a to i podle vědeckých studií, protože mají naprosto výjimečnou skladbu výživných látek. Výčet je opravdu pestrý. Jsou plné speciálních antioxidantů jménem karotenoidy, které zastupují lutein a zeaxantin. Zároveň se jedná o naprostou vitamínovou bombu, protože v nich najdete vitamíny A, B2, B5, B6, C, E. Borůvky kromě toho vaše tělo také obdarují vysokou dávkou železa, manganu, hořčíku, sodíku, draslíku, vápníku, mědi, chromu, zinku, selenu a fosforu.

Udělejte blaho tělu

Díky borůvkám dokonale posílíte svoji imunitu a možná i omládnete! Antioxidanty totiž dokonale podporují přirozenou obranyschopnost organismu. Borůvky tak zpomalují známky předčasného stárnutí jako nadměrnou tvorbu vrásek a stařeckých skvrn. Ochrání vás nejen před vypadáváním vlasů, ale jsou i výbornou prevencí před šedým zákalem, osteoporózou, případnou demencí a Alzheimerovou chorobou. Proto není divu, že byly borůvky zařazeny do skupiny nejvýživnějších potravin na světě.

Borůvky aktivují mozek

Antioxidanty toho umí opravdu mnoho, a dokonce si poradí i se zdravím vašeho mozku. Dokonale ho zbavují neurotoxicity a oxidačního stresu, které značně urychlují procesy stárnutí. Významnou roli zde hrají i obsažené flavonoidy, které zpomalují ztrátu kognitivních funkcí u stárnoucích lidí. Doslova chrání mozek před jeho degenerací a značně její postup zpomaluje. Zasluhuje se o to především kyselina gallová, kterou najdete i v ostružinách, jahodách a červeném vínu.

Borůvky vás obrní pevnou imunitou

Chcete se vyhnout virózám a poruchám imunitního systému? Smlsněte si pravidelně na borůvkách. Zachrání vás zejména vysoký obsah vitamínu C, významných minerálů a opět antioxidanty. Myslete tedy na konzumaci borůvek i během zimního období.

Sníží krevní tlak

Borůvky pomáhají zlepšovat stav u lidí trpících zvýšeným krevním tlakem. Pokud se léčíte s nějakým onemocněním srdce a cév, tak stojí za úvahu přidat do jídelníčku tyto velmi chutné bobule.

Vaše kosti budou pevné, jak skála

Díky obsaženému vápníku, železu, fosforu, hořčíku a manganu dostanou i vaše kosti skvělou výživu. Vitamín K společně se zinkem pak udržují sílu a pružnost kostí.

Srdce zdravé jako zvon

Borůvky neobsahují žádný cholesterol a zároveň jsou plné antokyanů, které nebezpečný cholesterol dokonale snižují. A zajímavost? Společně s jahodami můžete jejich konzumací snížit ohrožující riziko srdečního záchvatu až o celých 33 %.

Hebká a svěží pokožka

Vysoký obsah vitamínů C perfektně aktivuje kolagen obsažený v těle, a proto borůvky dokáží ochránit naši kůži předu nebezpečným UV zářením.

Borůvky vás rozesmějí

Nejenže budete mít od borůvek roztomile modrou pusu, ale dokonce vám umějí vyloudit i úsměv ve tváři. Je to díky obsahu polyfenolů, které zlepšují náladu a podstatně eliminují rizika vedoucí k depresím.

Zdroje: www.zdravizone.cz, www.cpzp.cz, www.toprecepty.cz