Zdroje: jakzdrave.cz, www.vlasta.cz, cs.wikipedia.org

Akupresura na hubnutí

Pokud vám už akupresura někdy se zdravotními problémy pomohla, pak se nemusíte dvakrát rozmýšlet a vyzkoušejte i akupresurní body na podporu hubnutí. Čínská medicína je sice moderní lékařskou vědou neuznávaná, ale i zde je nutné říci, že ne stoprocentně a ne všude na světě a jejími účinky se zabývaly i četné vědecké studie.

Podívejte se na toto video v angličtině. Autorka zde názorně ukazuje body na těle, které masáží a třením napomáhají lepší funkci štítné žlázy, žaludku, a dalších důležitých orgánů, jako jsou například ledviny či střeva. Zlepšení jejich fungování se odrazí také na vaší figuře, a to díky kvalitnějšímu metabolismu.

Zdroj: Youtube

Akupresuru na hubnutí si vyzkoušejte sami

Akupresura vychází z učení čínské tradiční medicíny. Zatímco akupunktura využívá ke stimulaci konkrétních bodů extra jemné jehličky, akupresura jen tlaku prstů. Každý si proto může tření těchto bodů vyzkoušet sám.

Akupresurní body jsou obvykle místa na těle, které poznáte i podle mírného důlku na tom místě. Některé tyto body jsou extrémně citlivé, jako například na tváři v oblasti obočí, zde musíte být opatrní. Ve většině případů se však místo stimuluje intenzivnějším tlakem a kroužením na jednu a pak na druhou stranu zhruba desetkrát.

Čínská tradiční medicína a akupunktura v moderním světě

Teorie akupresury vychází z rovnováhy jin, jang a energie čchi. Toto učení odporuje západnímu pojetí medicíny a ta považuje čínskou tradiční medicínu za pseudovědu či velmi zkreslené informace o funkcích organismu. Mechanismus je nejasný a účinky označované za placebo efekt. Nicméně nic není jednoznačné.

V roce 2011 na základě čtyř studií týkajících se zvládnutí bolesti během porodu bylo shledáno, že akupresura či akupunktura skutečně ovlivňují vnímání bolesti a má se za to, že je akupunktura podobně prospěšná jako například klasická švédská masáž. Alespoň takto se k tématu vyjadřuje Wikipedie a také upozorňuje, že i tomuto tématu se bude muset věda věnovat hlouběji.

Z pohledu čínské medicíny se akupresurou konkrétních bodů dosáhne stimulování organismu a nápravy případné nerovnováhy. Obnovení funkcí metabolismu má pak za následek lepší zažívání, štěpení tuků a také redukci chutí a přejídání se.
Vyzkoušejte masáž bodů na chodidlech či rukou, tak jak vám je ukazuje Michelle Ebbin ve svém videu. Video v tomto případě vydá za tisíc slov!

Pokud byste se svěřili do rukou profesionálů, kteří se zabývají akupunkturou, cílem je častěji stimulace bodů na ušním lalůčku. A dodržování striktních doporučení ohledně množství a výběru konzumovaných potravin, o čemž vás ovšem dopředu informuje klinika, která tyto programy pro hubnutí nabízí.

Související články