S přibývajícím věkem se ideální hmotnost udržuje hůře. Naštěstí vědci přišli se zásadním objevem, který by mohl pomoci nejen ženám po padesátce. Trik souvisí s tím, na co si pokrm naservírujete. Věřte nebo ne, podle vědců velkou roli v hubnutí hraje velikost a barva talířů! Pokud tedy uvažujete o koupi nového servisu, čtěte.
Velkou roli, možná dokonce větší než si dovedete představit, hraje v hubnutí velikost talíře. Jak ideálně by měl být talíř veliký a jak díky tomu zhubnete? Podívejte na video z YouTube na kanálu PictureFit:
Menší talíř, méně kalorií
Pokud si pořídíte talíře, které mají v průměru jen 25 centimetrů, budou i porce, jež na ně naložíte, znatelně menší. To vás bude motivovat jíst méně kalorií než tomu bylo u běžně velkých talířů. Menší porce bude na menším talíři vypadat větší a díky tomuto klamu snížíte energetický příjem v průměru o 20 %, což je slušný výkon.
Barvy nepodceňovat
Optický klam, kdy se mozek nechá obalamutit trikem s menším talířem a velikostí porce, hraje nemalou roli v hubnutí také v barvě servisu. Asi už jste někdy slyšeli, že barvy mají v našem životě poměrně zásadní význam. Ovlivňují náladu, to jak se cítíme. Navozují pocit klidu, ukolébávají ke spánku, nebo naopak. Stejně tak se dá síla barev využít i při hubnutí.
Hubněte s modrou
Bylo vědecky prokázáno, že modrá barva talířů přispívá ke snižování apetitu. Důvod je prý jednoduchý. Běžně v přírodě se modré potraviny takřka nevyskytují, pokud opomineme existenci borůvek. Tudíž náš mozek není od přírody naprogramován jíst modré jídlo a nemá na něj chuť. Stejně tak lidský mozek od jídla odrazuje šedivá a fialová barva. Chcete-li tedy shodit přebytečná kila, plán je jasný. Volte při stolování menší talíře a vsaďte na modrou nebo šedivou barvu.
Pozor na červenou
Existují ale také barvy, na které byste si měli dát pozor. Mohou působit i zcela opačně a chuť k jídlu povzbuzovat. Mezi ně patří žlutá, oranžová a červená. Zejména červená barva zvyšuje krevní tlak a tepovou frekvenci, kvůli čemuž můžeme mít větší a častější hlad.
Související články
Zdroje: okusno.je, jamesclear.com, ncbi.nlm.nih.gov