Nechcete se smířit s povoleným, vypouklým břichem, které je vyplněné značnou vrstvou tukových polštářů? Jedná se o nejproblematičtější lokalitu našeho těla, která často dlouho odolává kýženému úbytku tuku. Velmi snadno v této oblasti člověk nabírá, ale mnohem složitěji se nadbytečných kilogramů zbavuje.

Bohužel někdy se nejedná pouze o estetický problém, nadměrné množství tuku v oblasti břicha může být i průvodním jevem nějakých zdravotních potíží. Jak můžete tuto situaci zlepšit? Dbejte na to, co jíte, a dodržujte správný jídelníček. Máme pro vás několik osvědčených tipů.

Pokud chcete zhubnout, držte se stravovacích rad profesionála na fitness Petra Lamky. Více se dozvíte v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Zdravý jídelníček je základ

Jestliže jste se rozhodli redukovat kila a mít vypracované břicho, klíčem k úspěchu není jen cvičení, ale je nutné změnit i přístup ke stravování. Bez vhodných a zdravých potravin se výsledku jen tak nedočkáte. Nepomůže vám však změna na krátkou dobu ve formě nesmyslné diety.

V tomto případě se vám nadbytečná kila vrátí zanedlouho zpět, a někdy bohužel i ve vyšším množství. Snadno byste si tak mohli vypěstovat nezdravý jo-jo efekt. Vyřaďte proto z jídelníčku nezdravé potraviny jako sladkosti, slané pochutiny, smažená jídla, uzeniny, fast foody, polotovary, alkohol a sladké nápoje.

Makroživiny ve správném poměru

Základem správného fungování těla je dobře sestavený a vyvážený jídelníček. Tuk v těle lze kromě pohybu redukovat náležitým poměrem makroživin v těle. Jedná se o vyladění sacharidů, tuků a bílkovin.

Které sacharidy a kdy

Ve správně vyváženém jídelníčku by měly polovinu celkového energetického denního příjmu tvořit sacharidy. Zabezpečí vám zdravé shazování kilogramů a budete tak úspěšně předcházet ztrátě svalové hmoty.

Sacharidy dodávají našemu organismu nezbytnou energii a je vhodné zařadit jejich příjem hlavně na ráno a dopoledne. Dopřejte si například ovesné vločky, celozrnné obilniny, jáhly, ovoce a zeleninu. Na polední čas jsou pak vhodné luštěniny, rýže či brambory.

Bílkoviny

V kvalitním jídelníčku mají své neopomenutelné místy i bílkoviny. Jejich zdrojem je nejen maso, ale i vejce a mléčné výrobky. Pravidelně konzumujte i veškeré luštěniny a mungo klíčky. Bílkoviny plně chrání svalovou hmotu před rozkladem složitějších látek na jednodušší, což se odborně nazývá katabolismus.

Zároveň jsou bílkoviny základní stavební jednotkou pro vznik svalové hmoty, díky které budete mít nejen pevné bříško, ale i ostatní partie. Celkový příjem bílkovin by se měl u každého jedince pohybovat v rozmezí 1,4 až 2 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti.

A co tolik obávané tuky?

V příjmu tuků je důležité rozlišovat ty zdravé a nezdravé. Mezi ty prvně jmenované patří například kvalitní maso, vejce, ořechy, plnotučné mléčné výrobky, olivy či v posledních letech tolik oblíbené avokádo. Pravidelně si dopřávejte i extra panenský olivový olej, který zároveň funguje jako preventivní prostředek nádorových onemocnění.

Zdravé tuky se podílejí na správném fungování hormonálního systému a na dobrém vstřebání vitamínů A, D, E a K rozpustných v tucích. Významným úkolem zdravých tuků je i izolační funkce v těle, která chrání nejdůležitější orgány. Denní příjem těchto tuků by měl tvořit 20 až 30 % z celkového příjmu potravy.

Pitný režim nepodceňujte

Pokud se chcete dočkat vysněné postavy s pevným plochým bříškem, dodržujte pravidelný pitný režim a nejlépe pijte čistou vodu nebo neslazené čaje. Absolutně vyřaďte sladké limonády, energetické nápoje a nepřehánějte to ani s konzumací kávy.

Související články

Zdroje: www.bezhladoveni.cz, www.aktin.cz, www.pestryjidelnicek.cz