Jedná se totiž o velmi zdravý pohyb, který může bez obav vykonávat naprostá většina z nás, navíc hezky rovnoměrně posiluje celé tělo. Vhodný terén pro procházku máme ve svém okolí prakticky všichni a není nutné čekat, až se dostaneme na hory, k moři, případně až otevřou bazény nebo fitka, což platí obzvlášť pro dnešní dobu. Navíc k chůzi není potřeba žádné zvláštní vybavení, s výjimkou kvalitních bot, které zaručí, že nedojde k nadměrnému zatížení kloubů. Zátěž kloubů je nebezpečím zejména pro silně obézní lidi, kteří by měli své pohybové aktivity předem konzultovat s odborníky.

I chůze má svoje pravidla

Ale ostatní se mohou na sportovní procházky směle vydat. Pravda, jako každá pohybová aktivita má i chůze určitá pravidla, která je dobré dodržovat, pokud chcete, aby vám přinášela skutečně jenom benefity. Je dobré začít pomalu, netrénovanému tělu rozhodně neprospěje, pokud se náhle ocitne na padesátikilometrové túře. Naopak s pozvolným startem a pozvolným upevňováním kondice si můžete postupně přidávat, a to jak na vzdálenosti, tak na rychlosti chůze.

Je také namístě se na chůzi vhodně připravit a obléknout. Není nejvhodnější vyrážet hladový, ale ani bezprostředně po svíčkové se šesti. Lahev s vodou se vám bude při vycházce určitě hodit, naopak nevhodná je třeba taška na rameno, která by vaše tělo jednostranně zatížila. Důležité je totiž i držení těla, chodit byste měli vzpřímení a pokud možno se zataženým břichem.

Začít můžete jedním kilometrem, nemusí to být ani nijak náročný terén, a postupně si můžete přidávat. Pokud byste to chtěli přepočítat na dnes oblíbené kroky, tak 1 km je zhruba 1200–1500 kroků. Záleží totiž na tělesné výšce, dvoumetrový habán a žena, která má kolem 155 cm, se na 1 km našlapou každý trochu jinak. Přičemž za průměr, který ujde denně běžný člověk, se považuje 2000 kroků.

Kolik kroků je nutných ke shození jednoho kilogramu

Samozřejmě každý krok je dobrý a pravidelná chůze v čistém prostředí vás neustále přibližuje k vysněné dobré kondici, pevnější postavě, lepšímu držení těla, prospívá naší pleti, spánku i psychické pohodě. Ale abyste si poradili s kilogramy navíc, to už chce trochu větší nasazení. Ke zhubnutí jednoho kilogramu je totiž potřeba spálit zhruba 7000 kilokalorií (u mužů to může být až 9000).

Průměrných 2000 kroků denně stačí na spálení 100 kcal. Na spálení požadovaných 7000 kcal tedy potřebujete ujít asi 140 000 kroků, což se pohybuje v rozmezí zhruba 93–116 km. Možná vám to přijde jako gigantické číslo, ale taky nikdo nechce, abyste zhubli kilogram denně. Pokud byste se vypracovali na dnes doporučované množství 10 000 kroků denně, což je asi hodina a půl svižné chůze, nevypadá 140 000 kroků už tak nereálně, klidně jich můžete dosáhnout za měsíc, i když budete na výšlap vyrážet obden.

Pro snazší evidenci kroků a upevnění vaší motivace k dosažení požadované denní porce pohybu stačí aplikace v mobilu, případně si můžete pořídit fitness náramek nebo krokoměr. A když svoji fyzickou aktivitu doplníte vhodnou stravou, uvidíte, jak kila pomalu padají i bez speciálních a ekonomicky i logisticky náročných sportů.

Zdroje:

https://chci-zhubnout.eu/2020-chuze-10000-kroku-denne-kolik-je-to-km-a-spalenych-kalorii/

https://www.dama.cz/clanek/spravna-chuze-je-pro-hubnuti-lepsi-nez-behani-jak-chodit-aby-to-zabralo#part=1