Hlava, neboli náš mozek, je totiž zásadní v jakémkoliv procesu, který se děje v našem těle, tedy i v hubnutí. Jen v případě, že se nám podaří na tenhle proces psychicky naladit, dosáhneme trvalých úspěchů a nezasekneme se přes veškerou snahu po zhubnutí prvních pár kil. A jak tedy správně naladit náš mozek na to, aby nám s hubnutím pomohl?

V prvé řadě je nutné, aby touha po zhubnutí vycházela skutečně z vašeho přesvědčení, ne proto, že to po vás chce třeba okolí. Zhubnout musíte chtít sami a musíte si taky věřit, že to dokážete. Dalším důležitým krokem je dávat si reálné cíle. I mozek potřebuje pozitivní zpětnou vazbu, takže pokud si dáte za cíl zhubnout za měsíc 15 kg, nejenže to nebude zdravé, ale pravděpodobně se vám to ani nepodaří. Mozek tak okamžitě dostane ránu v podobě pocitu selhání a vaše motivace bude rázem pryč. Daleko lepší je stanovit si třeba 3 kg za měsíc. To je reálné zvládnout, a splnění cíle váš mozek i vás povzbudí k pokračování.

A jak mozek ještě správně navnadit? Nepoužívejte slovo dieta – to se totiž váže s nepříjemnými asociacemi, strádáním, odříkáním, nebo dokonce nemocemi, protože původně se jako dieta označovala strava pro nemocné. Je proto lepší si místo „držení diety“ prostě rozplánovat jídelníček, zařadit do něj zdravé a lehce stravitelné potraviny, stanovit si krátkodobější i dlouhodobější cíle a taky se správně motivovat.

Motivací by mělo být v prvé řadě vaše zdraví a to, že se budete líbit sami sobě. Nikoliv požadavky vašeho protějšku či okolí. A za dosažené úspěchy můžete samozřejmě svou mysl (i sebe) odměňovat samými příjemnými věcmi – třeba relaxačním pobytem ve wellnes nebo novým oblečením, které na vaší pozitivně se měnící postavě obzvlášť hezky vynikne. Uvidíte, že váš mozek si na tyto „dárečky“ přivykne a bude ochotněji spolupracovat, aby se věc dařila.

A i kdyby se objevila obávaná situace a ručička váhy se zasekla, nenechte se tím rozhodit. Nepanikařte, nerezignujte, zkuste se v klidu zamyslet, kde by mohla být chyba. Zkuste nějaké nové potraviny, naučte se z nich vařit nová jídla, která vám budou chutnat, a můžete také vyzkoušet nějaký nový druh pohybu, který vás chytne, a chodit do takového kurzu nebude povinností, ale radostí. A zaujatí těmito příjemnými aktivitami si možná nejdřív ani nevšimnete, že ručička váhy pokračuje dolů.

Zdroj: www.novinky.cz, www.stob.cz