Zdroj: ovoce-a-zelenina.zdrave.cz, living.iprima.cz, www.srdcevkondici.cz, www.novinky.cz, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Maurizio Battino z Polytechnické univerzity Marche

Červené, sladké a voňavé jahody jsou téměř synonymem léta. Nejsou však jen chuťově nezaměnitelnou součástí nejrůznějších dobrot, ale představují i cenný zdroj zdraví prospěšných látek. Nejvýznamnější zdravotní plusy těchto oblíbených drobných plodů uvádí na svých stránkách i Oregonská jahodová komise, státní organizace založená již v roce 1967 za účelem propagace, výzkumu a vzdělávání v oblasti pěstování jahod. Jaké plusy to jsou?

Jahody nejsou jen lahodné, ale také velmi zdravé

Přes svoji plnou, sladkou chuť jsou jahody tvořeny především vodou, mají zcela zanedbatelné množství tuku, a také velmi málo kalorií, šálek jahod jich obsahuje necelých 50. Jejich konzumace snižuje hladinu LDL cholesterolu neboli špatného cholesterolu, hladinu celkového cholesterolu a také množství triglyceridů čili drobných tukových částic, které fungují jako zdroj energie pro chod organismu. Jejich zvýšený počet, stejně jako u špatného cholesterolu, však může přispívat ke vzniku aterosklerózy neboli kornatění tepen, což je rizikovým faktorem pro vznik mozkové mrtvice nebo srdečního infarktu. Díky svému nízkému glykemickému indexu jsou jahody bezpečné i pro diabetiky.

Dalším zdravotním pozitivem jahod je obsah vlákniny, a to rozpustné i nerozpustné. Vláknina je důležitá pro správnou funkci střevní mikroflóry a vede ke zlepšení trávení. Díky vysokému obsahu vitaminu C, který působí jako antioxidant, ovlivňují jahody velmi pozitivně naši imunitu a také dokážou podpořit produkci kolagenu, výsledkem je méně vrásek a mlaději vypadající pleť. V nich obsažené flavonoidy a kyselina ellagová, rovněž antioxidanty, zajišťují dobrou kondici našich očí. A v neposlední řadě mají jahody také vliv na hubnutí, neboť podporují produkci adiponektinu a leptinu, dvou hormonů spalujících tuky a zároveň potlačujících chuť k jídlu. Také obsahují mangan, stopový prvek, který není v takovém množství obsažený v žádném jiném tuzemském ovoci. Zato jeho přínos je opravdu pořádný – je důležitý pro krvetvorbu, vyživuje nervy a mozek, činí naše kosti pevnými a v neposlední řadě zásobuje naše vlasy a kůži barevnými pigmenty a podporuje libido.

Konzumace jahod pozitivně ovlivňuje i tzv. oxidativní stres, tedy nerovnováhu mezi volnými radikály a antioxidanty v těle, která je způsobena nezdravým životním stylem, nadměrnou fyzickou zátěží či dlouhodobým působením toxinů a patogenů. „Prokázali jsme, že některé druhy jahod zvyšují odolnost červených krvinek vůči oxidativnímu stresu. To má obrovský význam, když si uvědomíte, že oxidativní stres způsobuje tolik vážných chorob,“ říká spoluautor studie zaměřující se na zdravotní benefity konzumace jahod Maurizio Battino z Polytechnické univerzity Marche v italské Anconě. Oxidativní stres může skutečně vést k rozvoji mnoha závažných stavů, jako jsou záněty, onemocnění ledvin, respirační a neurodegenerativní onemocnění, cukrovka, a dokonce rakovina.

Jsou skvělé pro zdraví i vzhled. Jak je využít na maximum?

Je tedy jasné, že jahody toho umí mnohem víc než ochutit zmrzlinu nebo jogurt. Abyste jejich přínos maximálně využili, můžete si naordinovat jahodovou detoxikační kúru. K té jsou jahody vhodné i pro vysoký obsah draslíku, který příznivě působí na odvodňování těla. V jahodách obsažené protizánětlivé třísloviny na sebe zase vážou toxické látky a odvádějí je z těla ven.

Na detoxikační kúru budete potřebovat tři dny a na každý den zhruba 400 g jahod. Nejlepší jsou samozřejmě úplně čerstvé, protože čím déle se skladují, tím víc klesají jejich výživové hodnoty. Jahody si rozdělte na několik porcí a jezte je během celého dne. Můžete k nim přidat i další ovoce, a pokud byste na pouhém ovoci nemohli z jakýchkoliv důvodů vydržet, můžete si dopřát i lehká, nezatěžující jídla – například rýži se zeleninou. Vyvarujte se ale masa, tuku, mouky, kávy, černého čaje a alkoholu. Pitný režim je ovšem důležitý, takže nezapomeňte pít dostatek čisté neperlivé vody, případně nesycené minerálky či bylinkové čaje. Pročistíte orranismus, odvodníte tělo a nastartujete hubnoucí proces.

Tato nálož vitaminů, stopových prvků, vlákniny a dalších cenných látek se pozitivně odrazí na vašem vnitřním zdraví a také na vzhledu, navíc výborně chutná, takže se do její konzumace nemusíte nutit. Za vyzkoušení to proto rozhodně stojí.