Zdroje: aktin.cz, www.cdc.gov

Proč je to hubnutí tak těžké?

Snahy o redukci váhy se často dotýkají naší stravy. Málokdo se chce hýbat, většina doufá, že kila shodí omezením jídelníčku. Volba různých diet a půstů nás ale často zavede ke hladu. A to je špatně. Respektive začátek konce, což vědí všichni. Hladovět dokážeme jen s velikým sebezapřením, dobrovolně ne dlouhodobě a po skončení hladovění nás bude tělo o to víc nutit shozená kila nabrat zpět.

Každý, kdo kdy hubnul toužil najít jídla, která zasytí, ale jsou nízkokalorická, a o tom je právě energetická denzita nebo také kalorická hustota. Naše tělo se musí především cítit syté a pak dá pokoj s hladem. K tomu, abychom se cítili dobře a nehladověli, je určitě dobré znát jídla, kterých můžeme zkonzumovat uspokojivé množství bez toho, abychom zruinovali dietní režim a cílový počet kalorií.

Nepočítáte kalorie? I bez zapisování jídel to jde, ale budete mít mnohem horší přehled o tom, kolik energie přijmete. Obecně totiž máme tendenci příjem podceňovat a výdej přeceňovat.

Zbavte se hladu, jezte správné potraviny

Nezbývá než najít jídla, která nás zasytí, a přitom nebudou příšerně kalorická. Z tohoto pohledu mluvíme o kalorické denzitě, ale také o efektu zasycení.

Hledáte nápady na dobrou, sytou a nutričně vyváženou snídani? Lucie Minářová, která se zabývá životním stylem, hubnutím, dietami, ale také cvičením i motivací, která je neméně důležitá, vám to prozradí v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Z jakých potravin vybírat?

Které potraviny jsou tedy vhodnější a lépe nás zasytí bez velkého energetického příjmu? Rozhodně sem patří zelenina jako špenát, rajčata, brokolice, mrkev, ale také ovoce. Například i jablko nebo vodní meloun. Ten považujeme za hodně sladký, na druhou stranu jeden hrnek nakrájeného melounu představuje jen 46 kalorií. Tohle mlsání je tedy rozhodně dovolené a ve vašem denním příjmu nenapáchá žádné škody.

I když se nedá říct, že by byly netučné výrobky vhodnější a dobře se ví, že tělo potřebuje také tuky. Pokud potřebujete udržet kalorie na uzdě, rozhodně můžete sáhnout i po netučných mléčných výrobcích. Alternativou jsou například také podobné výrobky rostlinného původu, které mohou být chuťově dostačující, a přitom absolutně netučné a plné vlákniny. Takové jen například mléko z ovesných vloček. Pokud však netoužíte po veganské stravě a výrobcích, odtučněné, a tedy i méně kaloricky náročné, by vám mohly vyhovovat.

Pečivo a přílohy mohou být trochu problém. Málokteré pečivo se dá skutečně označit za nízkokalorické, ale v porovnání s klasickou přílohou stejného typu jsou tmavá rýže, celozrnné pečivo či celozrnné těstoviny lepší volbou.

Vhodné jsou také luštěniny. Ty sice nemají vyloženě nízkou energetickou deznitu, ale na druhou stranu i malé množství luštěnin velmi dobře a na dlouho zasytí. Luštěniny jsou nejen bohaté na živiny, ale také na vlákninu i bílkoviny, a proto jsou rozhodně vynikající potravinou i v redukčním jídelníčku.

Důležitá jsou také masa a výběr jejich úpravy. Bílá grilovaná či vařená masa jsou na tom o poznání lépe než masa tučná a připravovaná smažením. Grilovaná kuřecí prsa mají zhruba 230 kalorií v 200 g, stejné množství kalorií najdete zhruba v 85 g bůčku. Když máte hlad, spokojíte se jen s 85 gramy masa, abyste si udrželi dostatečně nízký energetický příjem?

Související články