„Co se týče ovoce, je při dietě bezpodmínečně nutné správně dávkovat,“ upozorňuje dietoložka Alena Babčaníková. „Některým druhům je lepší se po dobu shazování váhy vyhnout zcela. Na druhou stranu by ale byla chyba ovoce úplně z jídelníčku vyřadit. Je totiž ideální jako svačina, která vám pomůže udržet optimální hladinu cukru v krvi, a tím pádem nebudete hladoví.“

  • Při dietě je nevhodné konzumovat například: datle, banány, hroznové víno, avokádo, chirimoyu nebo kokos.

Věděla jste, že uzobávat sušené ovoce znamená dostat do sebe až 3x více kalorií, než kdybyste je jedla čerstvé?

Přestože v podstatě všechny druhy ovoce obsahují cukr, není dobré je vynechat z jídelníčku zcela. Dopolední a odpolední svačiny vám jeho prostřednictvím pomohou regulovat hladinu cukru v krvi.

Jak známo, hladový člověk se nejen neustále pídí po tom, co by kde snědl, ale jeho tělo navíc ukládá tuky „na horší časy“. Ani jedno z toho není lákavá vyhlídka, takže se vyplatí hladinu cukru v krvi držet na správných hodnotách.

Mimochodem, hladinu cukru v krvi ovlivňuje úplně všechno, co sníme. Každá potravina má svůj glykemický index, ale o tom až v některém z příštích dílů. Pokud hodnoty krevního cukru klesnou na 60, 70 mg na 100 ml krve, organismus reaguje pocitem únavy, vnitřního napětí a neochotou cokoliv dělat. Jak se koncentrace cukru snižuje, objevuje se postupně nervozita, deprese, obavy. V takovou chvíli přesně člověk automaticky sáhne po sladkém – ve snaže buňky rychle nakrmit. To je však jen začarovaný kruh.

Pro úspěšné hubnutí je potřeba vyvážené diety, při které cukr v krvi nekolísá. Já už jsem díky takové dietě zhubla 6 kilogramů.