Musíte dostatečně hodně pít

Mýtus: Hodně pijte, nezapomínejte na dostatek tekutin, denně byste měla vypít tři až čtyři litry tekutin! Člověku to už někdy leze na nervy. Vždyť ne vždy je v jeho silách nalít do sebe během jediného dne tolik vody.
Pravda: Nepanikařte, většina článků v časopisech přehání. Tři až čtyři litry tekutin je ideální denní množství, ale pro velmi aktivního člověka. Pokud však patříte mezi "běžnou" populaci, postačí vypít zhruba polovinu, tedy mezi dvěma až třemi litry denně.

V den, kdy mě nečeká sport: Káva s mlékem a cukrem ráno (vysvětlila jsem své dietoložce Aleně Babčaníkové, že té se zkrátka vzdát nedokážu), 2 litry neperlivé vody dopoledne v práci, jedna káva a jeden čaj s medem v práci odpoledne, 1 litr vody do večera, káva večer, zelený čaj večer. Sumasumáruj je to tekutin docela dost, ale pozor - káva dehydruje. Správně bych měla za každý její šálek přidat alespoň sklenici vody. Že se kávy nedokážu vzdát, za to jsem na sebe pekelně naštvaná, ale nejde to. Navíc mi bez cukru, mléka a smetánky do kafe nechutná... Setřást tenhle hřích minimálně na polovinu, to je pro mě velký osobní úkol.

V den, kdy mě čeká sport: (míněno závody na kole nebo 1 - 2 lekce spinningu v roli lektora): Přidám ještě půl litr vody během dne a další litr postupně vypiju během sportovního výkonu. Po něm se obvykle neudržím a napiju se ještě mléka nebo kefíru, na které mám nezadržitelnou chuť. Naprosto výjimečně si dávám u nás ve spin-centru na baru malé pivo.

Pijte průběžně...

Mýtus: Často se říká, že si musíte hlídat dodržování pitného režimu, neustále mít u ruky láhev s vodou a přihýbat si!
Pravda: I to je přehnané, tělo si totiž o dodatečný přísun tekutin říká samo – stačí tedy, když se napijete při prvních známkách žízně nebo suchu v ústech. Skutečně nemusíte pít pravidelným tempem jeden decilitr za dvacet minut. Na druhou stranu – nesmíte nechat příjem tekutin ani na poslední chvíli. Hlavními známkami postupující dehydratace jsou: slabost, bolest hlavy, výrazné sucho v ústech, třas... To už je ale opravdu za pět minut dvanáct!

Pijte přiměřeně...

Mýtus: Kvůli tomu, že se všude mluví o pitném režimu, propadáme občas hysterii a snažíme se toho vypít co nejvíce. Říkáme si, že jsme přes den v práci vypili jen trochu čaje, a proto to musíme dohnat večer – vypijeme 1,5 litru minerálky a spokojeně si říkáme, jak hezky dodržujeme pitný režim.
Pravda: Vypít velké množství tekutin na jeden zátah a dohnat tak, co jste zanedbali, je riskantní nesmysl. Tělo si s velkým přídělem nedokáže poradit a jen zatížíte ledviny. Nechejme teď chvíli mluvit čísla: K dehydrataci dochází přibližně po čtyřiadvaceti hodinách bez přísunu tekutin. Žaludek zpracuje za hodinu maximálně 0,8 litru tekutin. Opravdu si tedy myslíte, že když do sebe během půlhodiny nalijete 1,5 litru minerálky, bude hned všechno v pořádku?

Jak je to s ledovými nápoji?

Mýtus: Přesně tohle v teplých dnech často děláme. Natočíme si vodu a dáme do ní led, nebo v obchodě sáhneme po nejvychlazenější limonádě. „S žízní přece zatočí nejlépe,“ říkáme si.
Pravda: Ledová tekutina v ústech zažene žízeň pouze zdánlivě a na okamžik. Jakmile se totiž teplota nápoje blíží k nule, rty a nosohltan reagují zvýšením prokrvení. To záhy pocítíme jako ještě větší žízeň. Lékaři proto doporučují pít tekutiny o teplotě kolem 16 °C (v létě) a 20 až 25 °C (v zimě)

Ideální jsou nelazené nápoje

Mýtus: Být krásná jako modelka znamená pít výhradně neperlivou vodu.
Pravda: Stejně jako u potravy lékaři i u nápojů doporučují pestrost. A tak klidně pijte neperlivou vodu, neslazené čaje (ovocné, zelené i tmavé), slabé bylinné čaje apod. Naopak se vyhněte levným limonádám s vysokým obsahem cukru, kolovým nápojům, kávě a alkoholu.