Není očista jako očista. Vždy přihlížejte ke svému zdravotnímu stavu a raději vše konzultujte s lékařem. Jarní detoxikací a hubnutím si projde stále více a více lidí a vybrat si lze z nepřeberného množství návodů. Co říkáte na shození pár kilogramů s jídelníčkem plným vajec a okurek?

Pozitivní účinky vajec

Vejce jsou označována jako superpotravina, neboť obsahují velké množství látek, které jsou pro naše tělo velmi důležité. K hubnutím nahrává fakt, že vejce má významný obsah kvalitních proteinů. Zastoupeny jsou ve vejcích všechny vitamíny vyjma vitamínu C, minerální látky jako železo, fosfor nebo zinek. Co se nedá opomenout je také obsah cenných mastných kyselin.

Pozitivní účinky okurky

Okurka je k dostání v obchodech po celý rok, což je obrovská výhoda. Nehledě na to, že si okurky v létě můžete pěstovat na zahradě nebo v kontejneru na balkoně. Okurka obsahuje velké množství prospěšných látek, ale čeho naopak obsahuje málo, jsou kalorie! Má totiž pouhopouhých 15 kcal na sto gramů plodiny, což musíte sami uznat, že je snad i trochu k smíchu. Okurka obsahuje i minerální látky, provitamín A, vitamín C a pyšnit se může obsahem všech vitamínů skupiny B kromě jediného – B12. Nezanedbatelný je například i obsah síry, křemíku, draslíku, zinku, sodíku, mědi nebo chromu. Pro člověka přináší konzumace okurek plno benefitů. Čistí kůži při akné, pomáhá při ekzémech, revmatismu i dně. Pozitivní účinky má na vlasy a nehty, vyplavuje písek z ledvin nebo vám zlepší stav kloubů a šlach.

Týden s okurkou a vejcem

Jste psychicky připravení na týden odříkání všelijakých dobrot a máte sílu dodržet striktně daný jídelníček? Pokud ano, vaše tělo se vám jistě odmění. Taková týdenní očista, ta s tělem dokáže divy! V případě hladu se kdykoliv můžete zakousnout do okurky.

Den první – ráno si připravte míchaná vejce, k obědu okurkový salát s kouskem ryby, k večeři okurkový koktejl s vejcem natvrdo.

Den druhý – ráno si z vajec připravte omeletu ozvláštněnou tofu, houbami a třemi ořechy, na oběd vás okurkový salát nemine - udělejte si k němu lehkou zálivku a k salátu si dejte čočkový steak, večeře se nemění od prvního dne – okurkový koktejl s vejcem natvrdo.

Den třetí – z celozrnného chleba si udělejte 2 toasty a naservírujte si na ně avokádo s vejcem natvrdo, na oběd si poduste kousek kuřete se zeleninou a nastrouhejte čerstvou mrkev jako salátek, pozor, přidává se svačina – nakrájejte si kus okurky a mrkve, večeře vás nepřekvapí, opět jako v předchozích dnech.

Den čtvrtý – k snídani omeletu s bylinkami, k obědu tortilla s feta sýrem a bazalkou, k večeři změna, ale pouze malá – jen okurkový koktejl.

Den pátý – snídaně se skládá z 2 plátku celozrnného chleba s avokádem doplněné plátkem kuřecích prsou, k obědu si na pánev hoďte zeleninu s trochou oleje a servírujte s vejcem natvrdo, k večeři si připravte okurkový salát.

Den šestý – ráno přivítejte s míchanými vejci s ricottou doplněné okurkou, k obědu čočkový steak a rajčatovou omáčkou, jako dezert si dejte ovocný salát a k večeři dva plátky kuřecích prsou s přílohou v podobě nakrájených okurek.

Den sedmý – ovesná kaše s rozinkami, tak vypadá poslední snídaně, k obědu si dejte kousek lososa a okurkové smoothie, poslední večeře se skládá ze smažené zeleniny s hrstí mandliček.

Tak a máte to za sebou, jak se cítíte?

Okurková šťáva

Okurka je vhodnou potravinou nejen během této sedmidenní diety. Můžete si chystat po ránu okurkovou bombu v podobě šťávy. Šťávu z okurky si můžete připravit buď nastrouháním okurky a následným vymačkáním, nebo lze použít odšťavňovač. Ani v jednom případě nemusíte okurku loupat, jen ji pečlivě omyjte vodou. Ráno před jídlem byste měli vypít 200 ml čerstvě připravené šťávy.

Zdroje: www.vitalia.cz, zeny.iprima.cz, www.vitalia.cz