Přechod patří bezpochyby k náročným etapám v životě ženy, a to jak po psychické, tak i po fyzické stránce. Po psychické stránce určitě příliš nepovzbuzuje vědomí, že nám příroda dává najevo, že období reprodukce, které máme spojené s mládím, pomalu končí. Ale možná víc než ztráta někdy otravné menstruace a samotné plodnosti, kterou jsme ve věku přechodu většinou již dávno využily, nás zatěžují nepříjemné fyzické projevy, které toto období provázejí. „Sem spadají návaly horka, pocení, nespavost, psychické potíže jako úzkost, vznětlivost, poruchy paměti, dále ztráta libida, bolesti hlavy či bušení srdce,“ vyjmenovává obávané příznaky blížící se poslední menstruace MUDr. Radka Gregorová, gynekoložka z Lékařského domu v Praze 7. A jako by nebylo dost těchto trápení, přidávají se i ta estetická, která ale dokážou zkrušit citlivou mysl úplně stejně jako problémy fyzického rázu. Kvůli nedostatku estrogenu klesá kvalita pleti i vlasů, a naopak přibývají kilogramy, tuk se začne ukládat hlavně v oblasti břicha a silueta postavy se začne nepříjemně měnit.

Které dary přírody můžeme v přechodu využít?

Pokud chceme těmto změnám čelit, je potřeba přestat tělo zatěžovat nezdravým životním stylem, ale naopak mu dopřát zdravou stravu a dostatek pohybu. V těžkých případech může samozřejmě pomoci hormonální substituční terapie, která má ale také svá rizika a mnohé ženy ji ze zdravotních důvodů nemohou brát. Naštěstí existuje i efektivní pomoc z náruče přírody, která navíc nemá žádné vedlejší účinky. Od nepříjemných projevů přechodu nám totiž mohou pomoct i různé léčivé byliny. Které zvolit právě pro toto období a v čem konkrétně nám pomohou?

Kontryhel

Ne nadarmo je tato vytrvalá bylina nazývána „bylinkou na ženské štěstí“. Kontryhel totiž dokáže nejen účinně bojovat s infekcemi všeho druhu, hojit rány a zklidňovat zažívání, ale hlavně díky obsahu rostlinných hormonů dokáže skvěle regulovat hormonální procesy v ženském těle. To pomáhá nejen při úpravě menstruačního cyklu, ale také při premenstruačním syndromu a právě přechodu, kdy se jeho schopnost zmírnit pocení, úzkosti, nespavost a nervozitu velmi hodí. Kromě toho detoxikuje, povzbuzuje metabolismus a rostlinné hormony v něm obsažené mají příznivý vliv na zpevňování svalstva. Jeho účinky na ženské tělo jsou tedy skutečně komplexní.

Červený jetel

Známá bylinka zvaná také jetel luční je přímo zásobárnou fytoestrogenů neboli přírodních látek připomínajících svým složením ženský pohlavní hormon estrogen. Ty nejenom fungují jako antioxidanty, ale zmírňují také nepříjemné příznaky provázející přechod jako návaly horka, pocení, nespavost a podrážděnost. Kromě toho působí jako prevence osteoporózy neboli řídnutí kostí, což je nepříjemná a potenciálně nebezpečná diagnóza, která se objevuje často právě u žen v tomto citlivém období.

Drmek obecný

Tomuto subtropickému keři dosahujícímu výšky až čtyř metrů se lidově přezdívá mnišský pepř. Ve středověku ho totiž často užívali mniši zavázaní k životu v celibátu ke snížení sexuální touhy. Složení jeho plodů plné flavonoidů, léčivých silic a látek připomínajících ženské hormony však dokáže výborně posloužit i ženám, a to právě při stabilizaci hormonálních hladin v těle. Díky tomu je drmek užitečným pomocníkem nejen při úpravě menstruačního cyklu, endometrióze a myomech, ale také při nepříjemných příznacích klimakteria.

Šalvěj lékařská

Tato aromatická vytrvalá bylina je v lidovém léčitelství tradičně využívána pro své antibakteriální a antiseptické účinky, ale dokáže také zklidnit zažívání, odstranit nadýmání, poradí si s lupami ve vlasech, plísněmi a mykózami. Zároveň brání nadměrnému pocení, což je jeden z nejobávanějších příznaků přechodu. Kromě toho mírní stres a nespavost a uklidňuje nervy, což je vítáno vždy, natož v tomto pro ženy náročném období.

Kopřiva dvoudomá

Nenáročná žahavka rostoucí na rumištích, v příkopech i v zapomenutých koutech zahrad je doslova zásobárnou cenných látek. Obsahuje spoustu minerálů, bílkoviny, lipidy a také vitaminy D a C a zelené barvivo chlorofyl. Právě ten povzbuzuje metabolismus, což napomáhá hubnutí, a doplňuje anemickému organismu železo. Kopřiva podporuje funkci vaječníků, takže kromě jiného v oblasti ženského zdraví harmonizuje hormonální nerovnováhu v přechodu. Působí také močopudně a detoxikačně.

Zdroje:

www.prozeny.cz, sever.rozhlas.cz, www.celostnimedicina.cz, www.mojemedicina.cz, www.jogadnes.cz