Nemáte čas na věčné počítání kalorií, a přesto chcete zhubnout? Nejedná se o žádnou zázračnou dietu, ale o perfektní pomůcku, díky níž nebudete muset nic vážit ani počítat.
Při dietách se člověk soustředí na energetický příjem. Jde o správnou sestavu jídelničku, ale zajisté i o velikost porce! A na tu si posvítíme!
Základem je ruka
Samozřejmě neexistuje 100% dokonalé pravidlo, které vám vaši porci přesně určí. Zjednodušit si to ale můžete poměrně jednoduchým měřítkem a tím je vaše vlastní RUKA. Využijete k tomu dokonce všechny její části! Dlaň, sevřenou pěst i prsty. Ano, mozek budete malinko namáhat, protože si musíte zapamatovat následující:
- Hrst – oříšky
- Dlaň – tímto způsobem se poměřuje porce červeného a tučnějšího masa/ryb, která by neměla být větší než dlaň. Spadá sem i vejce.
- Dlaň i s prsty – málo tučná masa, ryby, chléb
- Pěst – odměřte takto brambory, těstoviny, rýži, jogurt, mléko, ovoce, džus, zeleninu, zeleninovou šťávu
- Oba palce u sebe – sýr
- Mistička z dlaní – drobné ovoce, zelenina
- Palec – jakýkoliv tuk
Zdravý selský rozum
Asi je vám jasné, že když budete celý den jíst jen brambory a jogurt, tak to nebude to pravé ořechové. Sice se budete řídit velikostí porce, ale o zdravou skladbu jídelníčku se jednat opravdu nebude. Měli byste sníst za den přibližně toto:
Sacharidy – šest porcí denně
Bílkoviny – čtyři porce za den
Tuky – čtyři porce za den
Pravidelnost
Pravidelná strava je též důležitým faktorem při redukci váhy. Každé 3 – 4 hodiny byste měli něco sníst. Občas se vám to bude zdát až moc, ale věřte, že při správném a zdravém stravování váha půjde bez problémů směrem dolů. Žádný hlad, žádné trápení, naopak dostatek energie a vitality.
Fit těstoviny s rajčatovou omáčkou
Na závěr pro vás máme odlehčený recept na vynikající a jednoduché těstoviny „z jednoho hrnce", se kterými můžete zahájit svoji snahu o shození pár kil.
Budete potřebovat:
- 400 g semolinových krátkých těstovin
- 20 ml olivového oleje
- 100 ml vody
- 3 lžíce bazalky
- dvě špetky soli
- lžička pepře
- 3 stroužky česneku
- 3 rajčata
- 2 lžíce oregána
- 400 g rajčatového protlaku
Postup: Smíchejte protlak, vodu, olej, bazalku, oregano, sůl, česnek a pepř a vmíchejte krátké těstoviny (neuvařené). Tuto směs rovnoměrně přendejte do zapékací mísy, na vrch naskládejte rajčata, osolte a vložte do předem vyhřáté trouby na 220 °C. Pečte cca 45 minut.
Zdroje: www.idnes.cz, prozeny.blesk.cz, www.womanonly.cz