Dietoložka Alenka Babčáníková nade mnou při posledním vážení jen nevěřícně kroutila hlavou. Uběhlo totiž přesně 40 hodin od chvíle, kdy jsem slezla z kola – ujela jsem ten den 100 kilometrů, z toho padesát ve svém prvním cyklistickém závodě.

Tělo reagovalo zadržením vody, úbytkem tuku a nárůstem svalů. Sečteno a podtrženo: Vážila jsem asi o 300 g více než minule, ale to vzhledem k víkendové námaze nemuselo nic znamenat. „Abychom získali objektivní pohled, jak na tom opravdu jste, chtělo by to ještě alespoň dva dny odpočinku. Po takovém extrému může tělo zadržovat vodu, protože se ji snaží doplnit.“

Z toho plyne, že pokud vážíte po celodenním výletu na kole víc než předchozí den, ještě to vůbec není důvod k znepokojování. Kromě toho se vám – stejně jako mně – mohla část tuku přeměnit na svaly. A svaly, jak už víme, jsou hlavním spalovačem energie. Čím vyšší bude jejich podíl, tím lépe se vám bude hubnout nebo udržovat ideální váha.

Kromě kola venku se věnuji třikrát týdně i spinningu jako instruktor, takže můj jídelníček se dělí na dny, kdy mě čeká a kdy nečeká obrovský energetický výdej.

Dietní jídelníček při sportování:

  • Více než kdy jindy platí, že snídaně je základ. Věnujte jí dostatek času a dopřejte si pestrost. Neměly by chybět ovesné vločky, netučný mléčný výrobek, případně banán (ještě o něm bude řeč) nebo jiné ovoce. Do misky můžete přidat i oříšky nebo trochu rozinek. Vlákninu získáte z celozrnného pečiva.
  • Slaďte medem – med je jediné přirozené zásadité sladidlo, které máte k dispozici. Bílý cukr zbytečně aktivuje tvorbu kyselých šťáv v organismu.
  • Pokud nejste ortodoxní sportovec, který si k pití připravuje speciální nápoj, vyplatí se slabý čaj, mírně slazený medem a také nepatrně osolený kvůli doplnění minerálů. Velkou a častou mýlkou je, že když zastavíte na kole na pivo, udělali jste něco pro svůj pitný režim. Každý alkohol dehydruje, proto k pivu musíte vypít vodu navíc.
  • Do batůžku místo obligátní tatranky raději zabalte banán, sáček sušeného ovoce nebo müsli tyčinku.
  • Pokud na trase obědváte, vyhněte se tučným a smaženým jídlům, zbytečně vám seberou síly. Dejte si raději lehký těstovinový salát s masem. Jestliže vám to plán cesty dovolí, dopřejte organismu alespoň půl hodiny na zpracování jídla.

Banán – skvělý spojenec

Lepší ovoce na doplnění energie nenajdete. Banány obsahují trojici přírodních cukrů – cukrotu, fruktózu a glukózu – všechny mají rychlý nástup podpory organismu. Navíc je v nich lehce stravitelná vláknina a spousta potřebných minerálů.

Energie ze dvou banánů vystačí na devadesát minut ostrého aerobicu, jízdy na in-line bruslích, běhu nebo rychlé cyklistiky.