Určitě musíte počítat s tím, že horká sprcha vám v tom nijak nepomůže. Namísto ní přijde studená voda, která dokáže tělu pomoci při hubnutí. Během sprchování se dostanete do tzv. „netřesové termogeneze“, při které tělo začne spalovat více kalorií, aby bylo stále v teple.

Jinak řečeno, zrychlí vám metabolismus, který se o tuky postará. Když budete teplotou otáčet stále níž, vaše tělo se začne klepat, a tím stimuluje tvorbu hnědého tuku, který spaluje tuky. Pro zahájení tohoto procesu se sprchujte studenou vodou v oblasti krku a ramen, protože právě v těchto místech se nejčastěji objevuje hnědý tuk.

Začněte den studenou sprchou!

Nejlepší čas pro hubnoucí sprchování je ráno. Studená voda vám rozproudí krev v žilách a budete krásně nastartovaní do nového dne s úsměvem na rtech. Také si tím pomůžete od bolesti svalů a kloubů. Lidská pokožka se napne, zmenší se póry a předejdete vzniku vrásek, zatímco horká voda pleť vysušuje. Co víc si tedy můžete přát od obyčejné studené vody!

Jak se správně sprchovat?

Čím více bude voda studená, tím lépe uděláte pro své tělo. Na začátek si snižte vodu na 20 °C a vydržte alespoň 3 minuty. Po několikátém opakování můžete zkoušet dávat teplotu níž a níž. Časem uvidíte, že si vaše tělo na studenou vodu zvykne.

Neprůstřelná imunita

Sprchování studenou vodou podporuje nejen hubnutí, ale i celý imunitní systém. Tím budete odolnější vůči některým nemocím a zároveň se stanete otužilými. Abyste měli stále v teple všechny důležité orgány, musí krev rychleji cirkulovat, a tím se zlepšuje krevní oběh. Studená sprcha tak napomáhá při kardiovaskulárních potížích, přesněji řečeno při vysokém krevním tlaku. Sprchujte se ve vodě s teplotou 20 °C po dobu 5 minut a váš imunitní systém bude krásně reagovat. Studená voda je také velmi dobrá proti únavě, obezitě, hypotermii a astmatu.

Zažeňte vodou depresi

Chladnější voda je dobrým spouštěčem receptorů v pokožce, které mají antidepresivní účinky. Jejich působení sahá až po samotné nervové zakončení v mozku. Jestliže se budete pravidelně sprchovat studenou vodou, docílíte také zlepšené tolerance na stresové faktory.

Zdroje: gulu.cz, youtube.com, plnezdravi.cz, health.clevelandclinic.org