Pokud se řadíte mezi ty, kterým se s přibývajícím věkem usazuje tuk na břiše, nezoufejte. Zkuste si pravidelně zacvičit a přispět tak ke správnému fungování ledvin. Aktivujete tak metabolismus a zvýšíte průtok krve do tohoto významného tělesného orgánu.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Dříve si tělo s nadbytečným tukem poradilo samo

Pamatujete si na dobu kolem dvaceti, kdy stačilo k hubnutí lehké omezení v konzumaci potravin? Zhruba po 40 je to trošku jinak. Proč? V první řadě je to známka toho, že vaše ledviny jsou „unavené“ a přetížené. Zpomaluje se tím metabolismus celého organismu. A tuk se drží hlavně v místech na břiše kolem pupíku, kde ho není tak jednoduché shodit.

Když jsou ledviny zatížené

Hlavní funkcí ledvin je vylučování odpadních látek, regulace množství vody v těle a udržování rovnováhy vnitřního prostředí. Ledviny jsou párový orgán, který si můžete představit jako filtr, jímž protéká krev plná odpadních látek. Z ledvin vytéká očištěná krev a moč, tedy tekutina obsahující odpadní látky a nadbytečnou vodu. Je známo, že pokud je funkce ledvin omezena, dochází snadno k přibírání na váze. S postupujícím věkem se jedná bohužel o dost běžnou záležitost. Jestliže se vás tento problém týká, měli byste své ledviny detoxikovat, aby mohly svou funkci plnohodnotně plnit.

Pijte pravidelně teplou vodu

Každé ráno byste si měli dopřát šálek teplé vody, která má příznivý vliv na správnou činnost ledvin.

Jak ledviny pracují ve vyšším věku

Postupně klesá funkce ledvin téměř o polovinu a často podporuje vyšší tvorbu a nadměrné hromadění podkožního tuku. Kvůli tomu nedochází k dostatečnému odvádění odpadních látek z těla a zvyšuje se tak jejich koncentrace v krvi. Ukládají se v tukových buňkách a vy přibíráte na váze. Ovšem má to dopad nejen na ledviny, ale celkově na vaše zdraví. Bohužel v dnešní době trpí narušenou funkcí ledvin poměrně vysoké procento lidí. Proto je dobré těmto nedostatkům včas předcházet.

Omlaďte své ledviny a masírujte je v leže

Prospěje to nejen těmto orgánům, ale zlepší se vám i kvalita pokožky celého těla. Jde o pár jednoduchých cviků, které jsou nenáročné na prostor i na provedení. Stačí jen začít a pravidelně pokračovat. Přispějte k dobré funkci ledvin cvičením, které ledviny promasíruje a dokonale zlepší jejich funkci, a tudíž přispěje i ke kvalitnějšímu spalování nahromaděného tuku. Cvičte vždy 2 až 3 hodiny po jídle.

Jaké cviky pomohou?

Lehněte si pohodlně na zem na záda, pokrčte nohy v kolenou a nechte chodidla na zemi. Pak nohy lehce protřepávejte po dobu 30 až 40 sekund. Měli byste být uvolnění a cítit se pohodlně. Pravidelný rytmus a vibrace pohybů uvolní vaše svaly a klouby.

Druhý cvik je ve stejné poloze a stačí, když budete patama lehce „bubnovat“ do obou hýždí. Opět provádějte cvičení zhruba 40 sekund. Potom skrčené nohy položte chodidly opět na zem a několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. Dlaně si během dýchání vložte pod záda na ledviny. Při každém výdechu byste měli vnímat v dlaních tlak, kterým působíte na ledviny, které se tak začínají čistit a ozdravovat. Zároveň si tento proces vizualizujte, postupně dojde k aktivaci každé buňky.

V dalším cviku pokrčte v poloze na zádech nohy blíže k břišní dutině a střídavě se chodidly dotýkejte podlahy jako když „kráčíte“. Pravidelně u každého cviku dýchejte a cvičte ve svém tempu. Hlavně žádný stres, jen klid a pohoda. Následuje vydýchání, při němž položíte chodidla na zem a nohy máte pokrčené. Ruce položte v lehkém rozpažení také na podlahu, a to dlaněmi vzhůru a celkově se uvolněte. Opět dodržte časový interval 30 až 40 sekund.

Pokračujte dalším užitečným cvikem, při němž zvednete obě končetiny vzhůru, aby byly kolmo k tělu a ve vzduchu je lehce protřepávejte. Postupně tak zaktivujete metabolismus a zvýšíte průtok krve do ledvin.

Nakonec vždy střídavě přitáhněte jednu pokrčenou nohu kolenem k prsům a druhou natáhněte do dálky. V této poloze vždy tělo pravidelně prodýchejte. Klidně si zavřete oči a uvolněně odpočívejte. Výborný je i protahovací cvik, kdy ve stejné poloze položíte vždy jednu pokrčenou nohu kolenem směrem dovnitř na zem a opět nezapomeňte pravidelně dýchat. Několikrát tento cvik opět zopakujte, a to vždy na každou nohu. Vždy pohybujte nohama jen v rozsahu, které vám vaše tělo povolí. Při pravidelném provádění tohoto cviku se vám postupem času značně uvolní kyčelní klouby.

Tělo prodýchejte a uvolněte

V závěru si dejte opět dýchací relax s rukama na ledvinách, který už znáte. Po uplynutí náležité doby ještě dopřejte tělu uvolnění, kdy si obě nohy pokrčte v kolenou a přitáhněte je obě najednou směrem k bradě. V této pozici zůstaňte a zhluboka pomalu a klidně dýchejte. Nikdy zbytečně nezadržujte dech.

Nakonec opět položte pokrčené nohy chodidly na zem a odpočívejte, jak jinak než opět s pravidelným a volným dýcháním. Přidejte také pohyb dlaněmi, kterými budete hladit svou přední část trupu, a to směrem od prsou až k pánevnímu dnu. Pomalý a hladivý pohyb několikrát zopakujte. Zhluboka dýchejte a vizualizujte si, že „odstraňujete“ nahromaděný tuk na břiše.

Brzy se dočkáte plochého bříška a budete se cítit alespoň o 20 let mladší a vitálnější. Účinky tohoto cvičení brzy pocítíte, stačí když budete cviky vykonávat správně a pravidelně. Během cvičení nebo hned po něm budete mít nutkání močit, což je správné.

Zdroje: www.chcemejistzdrave.cz, www.prozeny.cz, www.zdravy-pohyb.doktorka.cz