Naše těla si zaslouží péči, i když je to u někoho dost nelehké. Chutě na sladké, brambůrky nebo sladké limonády se někdy nedají vydržet a jednoduše podlehnete. A vaše tělo se rozrůstá a rozrůstá… a vy si nadáváte a nadáváte.

Pro někoho je střídmost v jídle samozřejmostí po celý život a nikdy nepochopí lidi, kteří mají s chutěmi a jídlem problém. Tak je to samozřejmě i naopak. Pohyb je taktéž základním pilířem, ale začínáme být čím dál tím víc línější. Sedavé zaměstnání s mnoho přesčasy a po příchodu domů jsme zralí maximálně tak na padnutí do postele. Po nějakém čase vás tento styl života bude štvát a budete ho chtít změnit. Jen do toho! Držíme vám palce, ať vám to vyjde! Věděli jste, že obrovský vliv na hubnoucí procesy mají na svědomí hormony?

Hormony? Ano!

V následujících řádcích omrkneme základní hormony, které mají na váhu největší vliv.

Leptin – tento hormon je pro mozek takovým informátorem, zda jsme sytí nebo ne. Ale pozor! Pokud přijímáme větší množství tučné stravy, mozek v tom začne mít nepořádek a receptory přestanou na tento hormon – leptin, reagovat a tím vzniká tzv. leptinová rezistence. Tu mívají obézní lidé, ale čím více půjdete s váhou dolů, tím více se citlivost na leptin bude zvyšovat. Dopomůžete tomu vyváženou stravou, samozřejmostí je ovoce a zelenina a důležitý je i dostatek spánku!

Inzulin – hormon, který je pro tělo nesmírně důležitý, ovlivňuje hladinu cukru v krvi, regeneraci organismu po pohybu a ukládání tuků. Inzulin v těle stoupá při vyšším příjmu sacharidů. Jestliže člověk není unavený, ale přesto si dopřává tuky a sacharidy, tělo je nemá jak využít a uloží si je na horší časy. Co z toho plyne? Opět dodržování vyvážené stravy!

Adrenalin – ten zná určitě každý a hlavně – každý zažil jeho nával do těla. Adrenalin se uvolňuje ve stresových situacích, to je asi všem jasné, ale on se uvolňuje i při cvičení, což se nám náramně hodí, neboť se adrenalin podílí na spalování tuků, dokonce potlačuje chuť k jídlu.

Ghrelin – informátor mozku, že má tělo hlad. K tomu dochází v momentě, kdy hladina ghrelinu stoupne. A víte co? Pokud máte hlad, dodržujete určitý hubnoucí režim a další jídlo máte mít až za hodinu, zacvičte si! Hladina ghrelinu opadne, hlad vás přejde a vy už bez stresu vyčkáte na další přísun energie v podobě jídla. I to je hlavním důvodem, proč kombinovat vyváženou zdravou stravu se cvičením.

Glukagon – hormon, který vyrábí slinivka břišní a podílí se na odbourávání tuků a cukrů. Hladina tohoto hormonu se dá zvýšit zvýšeným zdravým příjmem bílkovin a zdravými tuky.

Růstový hormon – čím je člověk starší, tím se ho uvolňuje méně. Podílí se na odbourávání tuků, dokáže tuky uvolnit jako zdroj energie s tím, aby se neukládaly. Produkci růstového hormonu můžete ovlivnit pravidelným spánkem a pohybem.

Související články

Zdroje: www.prozeny.cz, www.idnes.cz, www.mirdo.cz