Zdroje: all-czech.com, www.aufeminin.com
Které potraviny jsou hyperslané?
Kterých potravin bychom se v zájmu našeho zdraví měli vzdát? O svých pět tipů se s vámi podělí také Top Trending CZ. Mezi velmi slanými pochoutkami najdete i takové, do kterých byste to neřekli.
Solíme víc než ostatní
Tělo rozhodně potřebuje i sůl. Nicméně běžný strávník, který konzumuje vše napříč nabídkou supermarketů i občerstvení a restaurací, má soli víc než dost, respektive nadbytek. Doporučené denní množství soli na dospělého člověka činní zhruba 5 gramů. V posledních deseti letech se Češi umisťují mezi evropskými zeměmi s nejvyšší spotřebou soli a to až 13 g na osobu.
Proč to tak je? Zdá se, že na slané si zvykáme již od dětství. Proto celý život vyžadujeme jídla slanější, než je tomu u zbytku Evropanů. Více než dvojnásobek konzumované denní dávky je toho dokladem.
Nadměrné používání soli se pak projevuje například vysokým tlakem, souvisí velmi také s obezitou i rizikem vzniku osteoporózy. Sůl totiž ovlivňuje i vápník, což si lidé běžně neuvědomují. Sůl se podepisuje také na činnosti ledvin a zadržování vody v těle.
Zatímco některé potraviny se vyloženě nabízejí a jsou známé svou velmi slanou chutí, o jiných ani nevíme, že by mohly být rizikové.
Hyperslané potraviny v naší lednici
Na které potraviny byste si měli dát pozor, i když na první pohled nejsou vyloženě slané?
Ryby, které jsou upravované, dochucované, marinované i uzené. Platí to však obecně pro všechna zpracovaná jídla.
Sójová omáčka je slaná, ale málokdy ji konzumujeme jen tak, abychom si to uvědomili.
Polotovary a hotová mražená jídla jako pizza i jiná hotová těsta a korpusy, stejně tak jako v podstatě veškeré pečivo.
Pesta jsou chuťově koncentrované směsi, které lez použít místo omáček, ale také k pečivu. Klasikou je bazalkové pesto, existuje však celá řada dalších variant.
Olivy jsou nakládané ve slaném nálevu. A přes jejich výraznou, z počátku velmi trpkou chuť, se může zdát, že nejsou extrémně slané.
Sýry jsou velmi oblíbené napříč celou Evropou. Mezi nejslanější patří v solném roztoku nakládaná feta nebo balkánský sýr, ale hodně soli obsahuje i roquefort, parmazán, pecorino nebo kyperský halloumi.
Uzeniny také nejsou považované za vyloženě slané, ale sůl se v některých případech používá ke konzervaci i pro zvýraznění chutě. Obecně jde o nezdravé potraviny z mnoha důvodů.
Bujony a kořenící směsi se mohou podle druhu a výrobce velmi lišit v obsahu soli. Vybírejte především ty, které nejsou slané.