I když vědci vědí, že se imunitní systém dokáže adaptovat na prostředí, je také podmíněn našimi geny. Aby rozpletli konkurenční vlivy přírody a výživy, rozhodli se pod vedením imunologa Marka Davise ze Stanfordské Univerzity v Kalifornii provést výzkum a ve své studii se zaměřili na dvojčata. Identická dvojčata jsou geneticky téměř totožná, zatímco ta dvojvaječná sdílí zhruba jen polovinu genů.

Vybrali tedy 210 jedno a dvou vaječných dvojčat ve věku 8 – 82 let, odebrali jim krev a poměřovali více než dvě stovky parametrů jejich imunitního systému. Zkoumali například 95 druhů bílých krvinek a 51 proteinů. Došli k překvapivému závěru: imunitní systém identických dvojčat byl natolik rozdílný, že jeho funkčnost nelze podmínit pouze geneticky. Kromě toho se ukázalo, že mladší dvojčata si byly mnohem podobnější, což dokazuje, že v průběhu života v různém životním prostředí a stylu, se imunitní systém značně odlišuje – jak ukázal výzkum u starších dvojčat.

Mohlo by vás zajímat:

Vědci také zkoumali genetický vliv na imunitní systém v případě očkování proti chřipce. Někteří dobrovolníci reagovali na vakcíny citlivěji než ostatní, produkovali více protilátek. Pokud by tento rys byl genetický, měla by identická dvojčata podobné reakce. Ta však reagovala rozdílně, zřejmě v závislosti na tom, kterému kmenu chřipky byla dříve vystavena.

Dalším předmětem výkumu byl dopad cytomegaloviru na imunitní systém, který si v sobě nosí větší část populace, aniž by se projevily jakékoli symptomy. Ukázalo se, že dvojčata, u kterých byl jeden sourozenec nakažen a druhý ne, měla mnohem odlišnější imunitní systém než ta, u kterých nedošlo k infekci ani u jednoho. Ve skutečnosti ovlivnilo nakažení cytomegalovirem téměř 60 % měřených parametrů. "Je jasné, že prostředí má zásadní vliv na náš imunitní systém," uzavřel Davis.

Biolog David Baltimore z Kalifornského institutu v Pasadeně však jeho nadšení nesdílí. "Neobjevili nic revolučního. Nebyly ani nijak zpochybněny naše předpoklady, jak imunitní systém funguje. Na druhou stranu si myslím, že je to velmi působivé... Fakt, že během toho, jak stárneme, se náš imunitní systém vyvíjí absolutně odlišně."