Když se řekne infarkt, většina lidí si představí sýpajícího člověka, který se drží na hrudníku a padá k zemi… Alespoň tímhle způsobem byl vždycky vypodobňován v televizních filmech a seriálech. Pravdou je, že onemocnění většinou nepřijde jako blesk z čistého nebe, ale dává o sobě vědět mnohem dřív, formou drobných „varování“, které byste neměli podceňovat. A tady je sedm z nich.

Tlak na hrudníku

Jaké jsou varovné signály blížícího se infarktu, se můžete podívat v tomto videu v angličtině. V nastavení lze pustit české titulky.

Zdroj: Youtube

Zajímavé je, že nemoc se projevuje s jinou intenzitou u mužů a u žen. Jedním z typických varování před infarktem jsou bolesti na hrudi. Nemocní často tento stav popisují i jako „těžký balvan“ na hrudi, který však do deseti minut odezní. Tahle epizoda má ale pokračování a často končí infarktem. U žen nejsou bolesti na hrudi tak silné, proto spousta z nich netuší, že se nějaký infarkt blíží. Nevolnost zaměňují za únavu, což se jim ve finále může vymstít. Když pak infarkt udeří s větší razancí, balancují mezi životem a smrtí. A často je pak pozdě.

Přílišná dušnost

Což o to, všichni někdy funíme do schodů. Příčinou může být cokoliv – špatná fyzička, nadváha, nebo i varovné signály blížícího se infarktu. Proto pokud na dušnost trpíte častěji, vyhledejte lékaře. Zachráníte si tím možná život.

Častá závrať

Houpá se s vámi svět a vy ztrácíte půdu pod nohama? Důvodů k téhle zvláštní indispozici může být spousta, například špatný pitný režim, nedostatek jídla nebo nízký tlak. V případě, že máte závrať často nebo se objeví v kombinaci s dušností či tlakem na hrudi, je potřeba jednat!

Extrémní únava

Nikdo nejsme ze železa. A občas se každý z nás cítí slabý jako moucha. Totální „výpadek energie“ je jeden z varovných příznaků infarktu. Objevuje se klidně měsíc před atakou, proto ho není radno brát na lehkou váhu. Únava bývá jedním z průvodních znaků „ženského infaktu“.

Nevolnost a zažívací obtíže

Podle odborníků se blížící se infarkt projevuje žaludečními obtížemi a nevolností. Dotyčný pak celou dobu říhá a zvrací. Leckdy jsou tyto symptomy zaměňovány s refluxem či pálením žáhy. Nevytvářejte žádné domněnky a raději se stavte u praktického lékaře a nechte se pořádně vyšetřit.

Bolesti zad

Typické jsou také bolesti zad, břicha a čelisti, které se dostavují náhle.

Nadměrné pocení

Připadáte si v poslední době zpocení jako slanečci? Důvodů k větší produkci potu může být spousta – nejčastěji to bývají různé hormonální změny či nadváha. Ale také může jít o hlásící se infarkt. Proto sledujte propocená trička a když je jich moc, navštivte odborníka.

Zdroje: https://ncbi.nlm.nih.gov, www.idnes.cz, zdravi.euro.cz

Související články