Vždyť s instatními polévkami ušetříte tolik času, že? Stačí si vybrat tu, na kterou máte chuť, zaplatit pár korun a buď zalít obsah sáčku horkou vodou nebo chvíli povařit. Z hromádky barevného prášku najednou vznikne něco jako polévka. Jde to rychle a bez námahy… Odměnou však je náhražka v podobě pokrmu, který vám může způsobit velké zdravotní potíže. Hlavně v případě, pokud je konzumujete pravidelně.

Trpí ledviny i kosti

Jak přeměnit hromádku prášku v něco, co chutná jako zelenina či masový vývar? Stačí k tomu konzervační látky a zvýrazňovače chuti. Pokud se vám tyto uměle vytvořené látky dostávají do těla dlouhodobě, připravte se na zhoršení činnosti ledvin, narušení endokrinní regulace a s ní spojené kardiovaskulární choroby, dále hrozí poškození tkání a úbytek hmoty kostí, takže osteoporóza vás nemine. Odborníci tvrdí, že polévky z pytlíku způsobují i zvýšenou hladinu špatného cholesterol.

Otoky a nadýmání

Dalším nepřítelem ukrytým v instantních polévkách je sodík, a není ho tam málo. Způsobuje zadržování vody, otoky a nepříjemné nadýmání. Po polévkách z pytlíku můžete nabrat i několik kilo navíc. Hrozící nadváha či obezita pak způsobuje další vážné zdravotní komplikace.

Domácí vývar

I když vás barevné a krásné sáčky instantních polévek lákají k nákupu, nenechte se oklamat. Výmluvy, že nemáte čas uvařit kvalitní domácí polévku jsou skutečně jen výmluvy. V dnešní době je čerstvá a kvalitní zelenina snadno dostupná, navíc mnoho obchodů nabízí už hotové domácí vývary bez konzervantů a chemie. Vývar si také můžete doma připravit najednou ve velkém množství a zmrazit do zásoby. Je základem nejen polévek, ale i nejrůznějších omáček a přidává se i do masových pokrmů.


Zdroje:prostreno.cz, steptohealth.com