Jablečník obecný (Marrubium vulgare)

Jablečník obecný znali již staří Egypťané. Jedná se o tradiční léčivou bylinku, která původem pochází z oblastí jižní a střední Evropy a také Střední Asie. V současné době je velice rozšířená i v Severní Americe, Austrálii a Oceánii. U nás na ni většinou narazíte na rumištích, v blízkosti plotů, cest a suchých křovin, anebo na suchých kamenitých stráních. Jablečník spadá do čeledi hluchavkovitých rostlin a možná jej znáte pod lidovým názvem buřina, šedivka, samaritánka nebo vonný klas.

Jak jablečník poznáte

Tato vytrvalá bylina dorůstá většinou až do výšky 60 cm. Její čtyřhranná lodyha je přímá, bíle plstnatá a uvnitř dutá. Pro rostlinu jsou typické vejčité, tupě zubaté vzpřímené listy a drobné bílé nebo jemně fialové pyskaté květy v kulovitých lichopřeslenech, které se objevují během celého léta. Samotný název bylinky vznikl podle její vůně, protože její listy i květy příjemně voní po jablkách.

Proč se bylinka sbírá

Jablečník je pro lidské zdraví důležitý díky obsaženým silicím, tříslovinám, saponinům, hořčinům, pryskyřici a kyselině ursolové. Sbírá se hlavně nať bez spodních dřevnatých částí.

Co všechno jablečník léčí

Jablečník i podle vědců velmi dobře posiluje celý trávicí systém. Protože výborně povzbuzuje chuť k jídlu, často se používá k léčbě nechutenství. Pomáhá při žaludečních slabostech, zažívacích potížích, bolavém žlučníku a žlučových kamenech. Často se jablečník využívá i jako první pomoc při průjmech nebo na pálení žáhy a proti některým střevním parazitům. Ve Starém Egyptě se používal dokonce proti působení jedů.

Jablečník je častým pomocníkem při respiračních potížích a během kataru průdušek a kašle, kdy velice dobře napomáhá uvolňovat hleny. Bylinku můžete také využít v koupeli na špatně se hojící a hnisavé rány a k léčení mnoha vyrážek a ekzémů. Velmi se uplatňuje i v léčbě nemocných jater, zánětu lymfatických žláz, poruchách cévního systému a při chudokrevnosti. Má však také velmi pozitivní vliv na nervovou soustavu, podporuje správnou srdeční činnost a ženám úspěšně optimalizuje menstruaci.

Udělejte si léčivý odvar

Listy jablečníku mají poměrně hořkou chuť, a tak je vždy lepší ho zkombinovat i s jinými léčivými bylinkami. V případě, že z něho budete chtít konzumovat čaj, stačí přidat do konvice k ostatním bylinám jednu až dvě čajové lžičky řezané suché natě této blahodárné léčivky. Po 15 minutách čaj slijte a pijete ho vlažný, nejlépe ráno a večer.

Z jablečníku si můžete vyrobit i sirup

Je to velice jednoduché a zvládne to každý. Asi 100 g usušené natě vložte do ¾ l studené vody a nechte odstát až do následujícího dne. Potom výluh přeceďte přes sítko nebo jemné plátýnko a společně s ½ kg cukru uvařte až do zhoustnutí. Zpravidla se při potížích užívá třikrát denně jedna čajová lžička.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.ceskatelevize.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, www.bylinkovo.cz