Jablečný ocet se jako lék a dochucovadlo používá již po dlouhá staletí. V lidovém léčitelství se využívá na zlepšení mnoha zdravotních potíží a také je známý jako účinný prostředek na dlouhověkost. A to není všechno - je i dokonalým pomocníkem při úspěšném hubnutí.

Proč si dát na noc trošku jablečného octa se dozvíte na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Proč a který jablečný ocet je zdravý

Jablečný ocet se vyrábí kvašením cukrů z jablek, které se přeměňují na kyselinu octovou, což je aktivní složka této zlatavé tekutiny. Její obsah se v octu obvykle pohybuje okolo 5 až 6 %. Zdraví prospěšné účinky jsou také připisované mateřské bláně. I proto je lepší jablečný ocet nefiltrovaný a nepasterovaný.

Jsou v něm přítomny důležité bílkoviny, enzymy a přátelské bakterie, což dává tomuto typu octa zakalený vzhled. V jablečném octu jsou také přítomny vitamíny skupiny B, vitamín C, pektin, sodík, draslík a mnoho dalších. Zároveň se jedná o silný antioxidant, který chrání tělo před volnými radikály. Co všechno dokáže?

S octem zhubnou i ženy nad 50

Protože jablečný ocet podporuje vyšší kyselost v těle, pomáhá k lepšímu trávení jídla. Podporuje to již zmíněný pektin, který pomáhá rozkládat bílkoviny. Pokud si jablečný ocet dopřejete každý den před spaním, pomůže vám tak při zbavování se nadbytečných kil. Kromě toho má detoxikační účinek a stimuluje metabolismus. Pomůže vám s redukcí viscerálního tuku kolem orgánů v břiše, který je často spojen s vyšším rizikem srdečních chorob.

Stop gynekologickým potížím

Pokud patříte mezi ženy, které trápí časté ženské infekce, i tady vám bude ocet nápomocný. Jablečný ocet totiž zabraňuje růstu nežádoucích kvasinek a bakterií.

Zdravá střeva

Během fermentace, kterou jablečný ocet vzniká, se tvoří probiotické organismy, které jsou pro náš organismus nepostradatelné. Zajistí rovnováhu střevní mikroflóry, zbaví vás nepříjemných trávicích obtíží jako je nadýmání a plynatost.

Snižuje hladinu cukru v krvi

Pravidelné pití tohoto elixíru před spaním zlepšuje ranní hladinu glukózy a také zlepšuje citlivost na inzulín u jedinců, kteří mají cukrovku 2. typu. Vysoká hladina cukru v krvi mnohdy způsobuje i nespavost, které se díky pravidelné octové kúře zbavíte.

Jak a kdy ocet užívat?

Večer před spaním si díky octu podpoříte stabilní hladinu cukru v krvi a pokud trpíte na noční křeče končetin, zbavíte se jich díky v octu obsaženém draslíku. Připravte si vždy 300 ml čisté vody s 1 polévkou lžíci jablečného octa, můžete přidat i trochu citronové šťávy. Nikdy nepijte čistý jablečný ocet bez ředění! Mohl by vám způsobit popáleniny jícnu, narušit zubní sklovinu či způsobit průjem.

Související články

Zdroje: www.woman.tiscali.cz, www.nasezahrada.com, www.rehabilitace.info