Jablečný ocet je léty prověřená pochutina, kterou k léčení neduhů používaly už naše babičky. Využít se dá například při hubnutí a redukci nebezpečného břišního tuku. Stačí k tomu jedna lžíce octa užívaná ve správnou denní dobu.

Nefiltrovaný ocet obsahuje více živin

V první řadě je třeba uvést, že nejvíce cenných látek nabízí ocet nepasterizovaný a nefiltrovaný. Takový v běžném supermarketu většinou nenajdete a je lepší pro něj zajít do obchodu se zdravou výživou nebo vybírat mezi biopotravinami. Jablečný ocet se připravuje z jablečné šťávy, která se nechá dvakrát řízeně fermentovat. Díky tomu tato potravina nabízí celou řadu enzymů, vitamínů i minerálů, ale také cennou vlákninu. Zároveň jako jediný z octů nepřispívá k překyselení organismu. Proto je takový ocet používaný jako všelék, doporučuje se nejen na řadu vnitřních obtíží, ale má své zastánce i při péči o tělo, uplatňuje se při ošetření pokožky, nehtů i vlasů. Velmi hodnotný jablečný ocet si přitom dokážete připravit i v domácích podmínkách, není to nic složitého.

Zlikvidujte nebezpečný tuk

Jablečný ocet je tekutina, která potlačuje chuť k jídlu, nastartuje trávení a pomáhá s odbouráním tělesného tuku. Zvládnete s jeho pomocí zhubnout hlavně tuk z vysoce problematické břišní oblasti. Nadváha a obezita jsou rizikové faktory mnoha dalších onemocnění, nejrychleji se snažte zbavit tzv. viscerálního tuku, který obaluje vnitřní orgány. Vystouplé břicho a široký pas varuje před nadměrným množstvím tohoto nebezpečného tuku, který způsobuje vážné komplikace zdravotního stavu. Proto je při hubnutí vhodné hlídat nejen ztrátu kilogramů, ale také přeměřovat problematické partie. Konzumace jablečného octa se už po měsíci projeví ve snadnější likvidaci tukových zásob a odbouráním tuku. Vždy však musí být doprovázena úpravou jídelníčku a vhodným pohybem, jinak nepomůže sebelepší zázračná potravina.

Jak jablečný ocet užívat

Pro maximální účinek jablečného octa, který nastartuje rychlejší spalování a intenzivní trávení, je nutné jeho konzumaci správně načasovat. Nejvhodnější dobou pro kůru z jablečného octa je ráno. Dávku jablečného octa si naordinujte každý den mezi probuzením a snídaní. Vypijte nalačno sklenici vlažné vody, ve které rozmícháte lžíci jablečného octa. Dávky není třeba zvyšovat, s tímto množstvím si tělo zcela vystačí. Nepřekračujte doporučenou denní dávku (10 až 30 ml), jinak tělu naopak uškodíte. Dbejte na to, abyste si ústní dutinu po vypití octa řádně vypláchli a vyčistili, kyseliny obsažené v nápoji by mohly negativně působit na zubní sklovinu. Jablečný ocet užívejte podle libosti, délka kůry není omezená. Už během několika dní se budete cítit lépe, odbourají se problémy s trávením a zlepší se celková tělesná pohoda. Snížení tělesného tuku bude možné pozorovat během několika týdnů, pokud budete zároveň dodržovat odlehčený jídelníček a dopřejete tělu pohyb.

S čím ještě pomůže

Jablečný ocet je často doporučován jako všelék na pestrou škálu zdravotních potíží. Některé jeho účinky jsou vědecky doloženy, jiné nikoli. Prokazatelně snižuje hladinu krevního cukru a příznivě ovlivňuje krevní tlak. Navíc jsou mu připisovány účinky na čištění a detoxikaci organismu, posilování imunity a antimikrobiální i antioxidační vlastnosti. Přesto jsou lidé, kteří by se jablečnému octu měli vyhnout. Jedná se hlavně o jedince trpící vážnými zažívacími potížemi nebo cukrovkou 1. typu. O zařazení kůry z jablečného octa se proto raději poraďte se svým lékařem.

Zdroje: www.cs.medlicker.com, www.health.harvard.edu, www.cambridge.org