Zdroje: www.healthline.com, www.health.harvard.edu

Kde se vzal jablečný ocet?

O jablečném octu se mluví nejen dekády, ale dokonce celá tisíciletí. Jablečný ocet znali už staří Egypťané. Používal se nejen jako konzervant, ale také jako dezinfekční prostředek. V antice byl v zemích Středomoří doporučován i na trávení a jako tonikum pro celé tělo. Středověcí léčitelé bránili jablečným octem epidemiím i infekcím.

Zatímco dříve bylo třeba veškeré prostředky vyzkoušet a sledováním jen vytušit, zda fungují, moderní věda nám dala do rukou řadu nástrojů, které odhalují skutečné účinky potravin a různých přírodních léčiv.

Hubnutí s jablečným octem

Podívejte, co říká o užívání jablečného octa doktor Nick Zyrowski. Vysvětluje nejen proč, ale také jak jej užívat.

Zdroj: Youtube

Jablečný ocet je spojován s hubnutím a trávením, ale také očistou pleti. Běžně dnes na něj narazíte v prodejnách se zdravou výživou, někdy také ve větších supermarketech i v lékárnách, kde se prodávají různé doplňky stravy s jablečným octem určené především pro redukční dietu.

I když byl jablečný ocet cílem několika studií, nedá se jednoznačně říci, že jeho užívání je cestou k vosímu pasu a kalhotám o tři čísla menším. Zdá se však, že by mohl pomáhat s lepším zvládáním chutí proti přejídání, nicméně i to je třeba podrobit vědeckému bádání.

Krevní cukry a jablečný ocet

Asi tušíte, že hladina cukrů by neměla být příliš vysoká, ani nízká. Především při snahách o snížení váhy je to docela podstatné. Pokles hladiny cukrů totiž vede k pocitu hladu a přejídání. Opačný extrém, čili vysoká hladina, zase vede k ukládání tuků místo jejich spalování.

Proto je hubnutí částečně závislé také na zdravé hladině krevních cukrů. Ve spojení s nimi mluvíme také o glykemickém indexu potravin. Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou tráveny pomaleji, hladinu cukru dramaticky nevychylují ani jedním směrem.

Kyselina octová obsažená v jablečném octu pomáhá hladinu krevních cukrů srovnat a zlepši i citlivost na insulin. Aniž byste trpěli diabetem, je jistě možné, že vaše tělo bojuje s mírnou insulinovou rezistencí. Také tento problém dr. Zyrowski popisuje.

Jablečný ocet ovlivňuje fungování slinivky, která tvoří inzulin i hormon glukagon, který přímo souvisí s hladinou cukrů. Jablečný ocet může proto pomoci také při cukrovce, ale rozhodně se nedá říci, že může nahradit léčiva. Pokud se jej rozhodnete vyzkoušet, vždy lžíci octa rozmíchejte ve sklenici vody. Dlouhodobé užívání octa by totiž mohlo poškodit sklovinu vašich zubů.

Související články