Med a ocet se používají k léčebným a kulinářským účelům již tisíce let. Mají nejen lahodnou chuť, ale jejich zdravotní účinky jsou už i vědecky podložené celosvětovými studiemi.

Jablečný ocet

Jablečný ocet se vyrábí z nakrájených nebo nadrcených jablek. Plody projdou fermentací, kdy jejich cukry štěpí bakterie a kvasinky. V první fázi vznikne alkohol, který se dále rozkládá na nealkoholický a živinami nabitý jablečný ocet. Jeho hlavní složkou je kyselina octová. Obsahuje ale také téměř 100 dalších látek, z toho 20 minerálů, vitamínů a stopových prvků.

Med

Med je sladká a viskózní látka produkovaná včelami. Skládá se z fruktózy, glukózy a stopového množství pylu a antioxidantů. Obsahuje také poměrně velké množství železa, vápníku, sodíku, draslíku, fosforu a zinku. Med je dobrým zdrojem vitamínu C a vitamínů skupiny A, B, E, H, K.

Jablečný ocet a med

Zdravím nabitý nápoj byste měli konzumovat přibližně 20 až 30 minut před snídaní. Dejte si pozor, abyste nepřekročili doporučenou denní dávku jablečného octu, která činí 5 až 30 ml. Nápoj vždy řeďte vodou. „Pokud trpíte gastroparézou, buďte opatrní. Ideální je buď nekonzumovat jablečný ocet vůbec nebo omezit jeho denní příjem na 1 kávovou lžičku (5 ml), a konzumovat ho výhradně naředěný ve vodě nebo v salátové zálivce," upozorňuje MUDr. Michal Vilímovský.

Související články

Proti nachlazení a alergiím

Med i jablečný ocet jsou považovány za přírodní antimikrobiální látky. Předpokládá se, že med pomáhá, díky obsahu stopového množství pylu, zmírnit sezónní alergie. Studie z roku 2013 dokonce potvrdila, že také zmírňuje příznaky alergické nebo senné rýmy. Jablečný ocet, který obsahuje probiotika, navíc podporuje zdravou střevní mikroflóru a posiluje tak imunitu. Nápoj z jablečného octu a medu tak může pomoci v boji proti nachlazení či kašli.

Zdravé srdce

Předpokládá se, že kyselina chlorogenová v jablečném octu pomáhá snižovat hladinu LDL (špatného) cholesterolu a potenciálně omezuje riziko srdečních onemocnění. Ve studiích na hlodavcích bylo také prokázáno, že med snižuje vysoký krevní tlak, což je další rizikový faktor pro onemocnění srdce.

Pomáhá s hubnutím

Pití zředěného jablečného octu před jídlem pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což může podpořit zvládání chutí a zlepšit tak kontrolu porcí. Med má navíc nižší glykemický index než cukr, takže koncentraci glukózy v krvi zvyšuje méně.

Na co si dát pozor

Kyselina v jablečném octě může narušit zubní sklovinu nebo zhoršit žaludeční reflux. Nápoj z jablečného octa a medu tak vždy řeďte vodou a po konzumaci si ještě propláchněte ústa. Předtím, než si léčebnou kúru nasadíte, poraďte se se svým lékařem, aby nedošlo ke kontraindikaci s jinými medikamenty.

Recept na nápoj z medu a octu

Na ranní elixír budete potřebovat 2 čajové lžičky jablečného octu a 2 lžičky medu. Ty smíchejte ve sklenici teplé vody, jež nepřesahuje teplotu 60 °C. Pijte ráno na lačno.

Zdroj: www.healthline.com, www.mojezdravi.cz, www.vitalitis.cz, www.equichannel.cz