Zdroj:

www.ceskatelevize.cz, www.rehabilitace.info, www.zeny.iprima/zdraví

Domácí jablečný ocet vyrobíte jednoduše

Jablečný ocet se vyrábí ve dvou krocích a klidně si ho můžete udělat i doma. Budete potřebovat jablka, vodu, cukr, zavařovací láhev, papírové utěrky a gumičky. Jablka nastrouhejte a vložte do láhve. Na 400 g jablek si odměřte 1 litr vody. Tu nalijte k jablkům, přidejte trochu cukru a zavařovačku přikryjte papírovou utěrkou, kterou upevníte gumičkou. Nálev nechte 10 dnů stát na přímém slunci a dvakrát až třikrát denně ho promíchejte. Poté obsah sceďte. Nastává druhý krok, kdy budoucí ocet necháte 21 dnů v temnu a chladu zrát. Nakonec tekutinu znovu přeceďte a přelijte do uzavíratelné láhve. kyselina octová, kterou jablečný ocet obsahuje, je zodpovědná za zdravotní přínosy tohoto produktu.

S jakými nemocemi tedy může pomoci?

1. Cukrovka 2. typu

Podle vědeckých studií jablečný ocet pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Zlepšuje citlivost na inzulín o 19-34 % a pokus potvrdil, že konzumace 2 lžící jablečného octa před spaním snížila následující ráno hladinu cukru v krvi nalačno o 4 %.

2. Obezita

Obezita je spojená s různými nebezpečnými nemocemi. Zdravá váha by tedy měla být prioritou každého člověka. I zde pomůže jablečný ocet. Jak? Několik studií potvrdilo, že zvyšuje pocit plnosti. Dáte-li si ho před jídlem, můžete sníst až o 200 kalorií méně. Denní konzumace dvou lžící octa navíc vedlo ke ztrátě 1,7 kg a snížení břišního tuku. Pokud si do salátu dáte lžíci jablečného octa, zlepšíte také absorpci živin ve střevech.

3. Srdeční choroby

S rizikem srdečních onemocnění souvisí několik biologických faktorů. Ty by však mohl jablečný ocet zlepšit. Studie na zvířatech naznačuje, že může snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů. Také snižuje krevní tlak, který je hlavním rizikovým faktorem pro srdeční choroby a problémy s ledvinami.

4. Kožní problémy

Kůže je mírně kyselá, když se na ni aplikuje jablečný ocet, může pomoci vyrovnat přirozené pH pokožky a zlepšit její ochrannou bariéru. Navíc má jablečný ocet antibakteriální vlastnosti, jež mohou předcházet kožním infekcím, spojenými s ekzémy a akné. Na pokožku však nikdy nepoužívejte nezředěný přípravek, mohli byste ji popálit.

5. Dna

Hlavním důvodem dny je nadměrná akumulace kyseliny močové v krvi. Jablečný ocet, který obsahuje kyselinu jablečnou, může pomoci s rozpadem a eliminací kyseliny močové. Zvyšuje totiž pH moči, a tak pomáhá s jejím vyloučením z těla. Navíc obsahuje velké množství vitaminu C a má protizánětlivé účinky.

Jak jablečný ocet užívat?

Jablečný ocet nikdy nekonzumujte neředěný. Mohli byste si popálit ústa. Proto 1-2 lžíce octu nalijte do sklenice vlažné vody, přidejte trochu medu nebo sirupu, promíchejte a pijte 1-3x denně po dobu jednoho týdne.