Vždy je důležité myslet na to, že jablečný ocet obsahuje kyselinu. Vždy ho tedy používejte ve zředěné formě. Mohli byste si přivodit poleptání pokožky nebo při orální konzumaci poleptání jícnu či narušení zubní skloviny. Je pochopitelné, že pigmentace kůže může být pro někoho psychicky znepokojující. Vždy ale myslete především na své zdraví.

Kožní buňky vytvářejí melanin, který chrání před poškozením způsobeným UV zářením. Kůže však může vytvářet v určité oblasti příliš mnoho melaninu, což způsobí ztmavnutí kůže. To je hyperpigmentace. Pigmentové skvrny se však mohou odstranit i v domácích podmínkách. Jedním ze zaručených způsobů je použití právě jablečného octu. Ten totiž obsahuje kyselinu octovou, která působí jako jemný chemický peeling. Navíc, podle studie zveřejněné v časopise Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, jablečný ocet je nabitý polyfenoly, pektinem a karotenoidy. Ty mají pomáhat snižovat hyperpigmentaci a způsobit, že pokožka vypadá jasněji a zdravěji.

Pleťová maska

Tato maska působí jak proti hyperpigmentaci, tak také při léčbě akné:

Budete potřebovat 1 lžíci cizrnové mouky, 1 lžičku medu, 1 lžíci jablečného octu a 1 lžičku růžové vody. Ingredience promíchejte v čisté misce a prsty nebo čistým štětcem masku aplikujte na celý obličej. Vyhněte se oblasti očí a rtů. Nechte ji působit 15 minut a poté ji, po dobu tří minut, oplachujte. Masku aplikujte dvakrát týdně.

Jednoduchý recept na pigmentové skvrny

Toto je nejzákladnější recept, který pomáhá proti hyperpigmentaci.

V čisté misce smíchejte stejný díl jablečného octa a vody. Tento roztok naneste na tmavé skvrny a nechte působit dvě až tři minuty. Poté kůži opláchněte vlažnou vodu. Postup opakujte dvakrát denně do té doby, než dosáhnete požadovaných výsledků.

Medová péče

Pokud chcete zabránit vysoušení, můžete po proceduře pokožku ošetřit vitamínem E nebo medem. Med také můžete přidat do samotného roztoku. Smíchejte dohromady půl lžičky jablečného octa a 1 lžíci medu. Směs naneste na ty části těla, kde je pokožka hyperpigmentovaná. Nechte působit 15 minut a poté opláchněte studenou vodou.

Zdroje: swirlster.ndtv.com, www.jaktak.cz a www.healthline.com