Při pravidelném užívání jablečného octa dochází i k posílení imunity organismu. Krom toho působí jako přírodní antibiotikum, které ničí bakterie a viry v těle a posiluje imunitu. Říká se o něm, že napomáhá s hubnutím a projasňuje pleť.
Jak nejlépe jablečný ocet užívat?
Nejlepší je užívat jablečný ocet ve zředěné formě hned po ránu a na lačno. Smíchejte 2 lžíce jablečného octa s minimálně 250 ml teplé vody a po malých doušcích vypijte. V případě potřeby je možné dosladit medem. Pokud toužíte zakusit hubnoucí účinky jablečného octa, doporučuje se vypít sklenice vody s jednou lžíci jablečného octa před každým jídlem.
Jablko je u nás „lidové“
Jablko samo o sobě patří v Čechách mezi nejoblíbenější ovoce a je častou součástí našeho jídelníčku. Jablka jsou tradiční českou plodinou, jsou hodnotná díky svému obsahu vitamínů, minerálů, antioxidantů a nerozpustné vláknině – pektinu, který napomáhá správnému trávení, štěpení tuků, a dokonce dokáže tělo zbavovat parazitů a neutralizovat účinky radioaktivního záření.
Elixír mládí
Jablečný ocet je označován za zázračný elixír mládí, zdraví a štíhlosti. Vyrábí se z čerstvých rozdrcených jablek, která se nechávají kvasit v dřevěných kádích. Po dokončení procesu kvašení se obsah přecedí a vzniká hustá hnědá tekutina, jež si zachovává všechny enzymy, vitamíny, minerály a prospěšné látky, které obsahují čerstvá jablka, a navíc vyniká dalšími léčivými vlastnostmi.
Navzdory tomu, že se jedná o ocet, ten jablečný má jako jediný v těle zásaditou reakci. Zásadité potraviny detoxikují tělo a napomáhají ke zdraví. Jablečný ocet ředí krev. To má také dopad na pročištění organismu od zamořujících zplodin způsobených nevhodnou stravou.
Jablečný ocet v historii
Všestrannost a využitelnost jablečného octa sahá do daleké historie. Už Hippokrates s ním léčil své pacienty ve 4. století př.n.l. Jablečný ocet byl rovněž znám u starých Egypťanů, Babyloňanů, Řeků a Římanů, jsou o něm zmínky v Bibli a byl používán i ve středověku. Například Kryštof Kolumbus měl na svých lodích barely s jablečným octem, aby předešel kurdějím na palubě. Využívali jej i vojáci během americké občanské války a japonští samurajové jej pili pro sílu a odolnost.
Jablečný ocet byl po tisíciletí užíván nejen jako léčivý elixír, ale i jako čistící a detoxikační prostředek k odstranění zárodků, bakterií, zápachů, a dokonce i skvrn.
- Čištění a dezinfekce: Jablečný ocet je bohatý na přírodní enzymy, které v těle eliminují kvasinky způsobující různé kvasinkové infekce. Ničí rovněž hnilobné bakterie ve střevech a čistí ledviny. Ničí candidu (kvasinkovou infekci) a houby, osídlí střevo přátelskými bakteriemi, čímž obvykle zastaví touhu po cukru.
- Bojuje proti akné, dermatitidě a zlepšuje pleť: Jablečný ocet vyrovnává pH pokožky a pleť zároveň dezinfikuje, takže je účinný v boji proti akné a ostatním kožním problémům. Zředěný jej můžete ráno a večer nanést na tvář pomocí bavlněných tamponků.
- Diety a hubnutí: Jablečný ocet snižuje chuť k jídlu, zrychluje metabolismus a zmírňuje zadržování vody. Proto je dobré jej jako doplněk stravy užívat ke zdravému stravování a kombinovat jej s pohybem.
- Snižuje hladinu cholesterolu: Nápoj z jablečného octa snižuje krevní tlak a hladinu špatného cholesterolu v krvi. Je však nutná jeho denní konzumace.
- Napomáhá při chronické únavě
- Léčí infekce dutin, bolesti hlavy, bolesti v krku a chřipku
- Podporuje tvorbu žaludečních kyselin, odstraňuje pálení žáhy
- Pomáhá při dně, artritidě a ztuhlých kloubech
- Bělí zuby
- Zlepšuje kvalitu vlasů
- Když vlasy po umytí ještě přelijete vodou s jablečným octem, budou krásně lesklé a hebké
- Obklady s jablečným octem zmírňují otoky končetin
- Pomůže i v péči o zuby a čistotu našich domácích mazlíčků
Samozřejmě, i u jablečného octa platí, že se nic nesmí přehánět. Proto jej opravdu užívejte zředěný a ne přespříliš.
Rovněž mějte na paměti, že není ocet jako ocet. Při koupi se zaměřte na takový ocet, který je nepasterovaný a ideálně v bio kvalitě. Ten obyčejný za pár korun ze supermarketu stačit nebude, proto navštivte raději prodejny se zdravou výživou. Je sice tmavší a kalný, ale to právě vypovídá o jeho biologických kvalitách. A pokud chcete, můžete si jej doma i sami vyrobit.
Zdroje: