Se škrábáním a pálením v krku se během života setká každý. Původem jsou většinou viry nebo bakterie, které se v krku rychle rozmnoží a zánět je na světě. Další častou příčinou je i alergická reakce organismu na různé alergeny, anebo v důsledku přetopených místností či naopak příliš studeného vzduchu.

Virový původ

Právě virová infekce je jednou z nejčastějších příčin nepříjemného škrábání v krku. Nejčastěji se viry přemnoží v dýchacích cestách a způsobí reakci imunitního systému. Důsledkem je pak mimo jiné i překrvení a otoky sliznic, což bývá také doprovázeno škrábáním v krku.

Bakteriální původ

Nejčastěji bývají postiženy bakteriální infekcí mandle a hltan. Podle síly infekce mohou být lékaři léčeny antibiotiky, a to na základě laboratorního rozboru výtěru z krku. Bakteriální infekce se může přidat k virové infekci. Je proto důležité hlídat rozvoj onemocnění.

Alergie

Jedná se o reakci imunitního systému na nějakou látku, tzv. alergen. Postupně dochází k otokům a překrvení sliznice, což může být provázeno i škrábáním v krku. Dalšími příznaky často bývají také záněty spojivek, rýma, zhoršené dýchání, pálení v ústech, na jazyku a patrech. Alergie vždy vyžaduje kompletní vyšetření v alergologické ambulanci a následnou léčbu.

Reakce na teplo a chlad

Zde jsme opět v sekci, kdy lidské tělo reaguje alergickou odezvou. Někdy je možné nepříjemným reakcím předcházet. Stačí být pozorný a všímavý. Uvědomit si, jaké prostředí způsobuje škrábání či pálení v krku a vyhýbat se mu.

Jablečný ocet léčí a zachraňuje

Přestože se může jablečný ocet tvářit jako nenápadná zlatavá tekutina, ve skutečnosti je to vzácný pomocník nejen lidskému zdraví, ale i chuti jako výborné dochucovadlo. Někdy se na jablečný ocet zapomíná, a to je škoda! Má totiž ze všech druhů octů nejlepší léčivé účinky.

Ocet je produktem blahodárné fermentace

Jedná se o proces, u kterého jsou cukry rozštěpeny bakteriemi a kvasinkami. V první fázi fermentace jsou přeměněny cukry na alkohol. Poté, když alkohol dál fermentuje, je produktem ocet. Původní název pro ocet pochází z francouzštiny a značí „kyselé víno“. Na výrobu klasického octa se mohou použít různé suroviny, jako je ovoce, zelenina a hrozny. Zatímco jablečný ocet se vyrábí výhradně z drcených jablek.

Jako lék či pochutina se jablečný ocet používá už po staletí. V domácnosti a v kuchyni byl vždy využíván k mnoha různým účelům. Už jako starobylý lidový lék úspěšně pomáhal při mnoha zdravotních komplikací. Vždy patřil mezi nejoblíbenější a jeho léčivé účinky na lidské zdraví potvrzují odborné studie. A jen tak pro zajímavost! Víte, že směs medu a jablečného octa se také používala jako prostředek na dlouhověkost?

Co jablečný ocet obsahuje?

Ze všeho nejvíc kyselinu octovou, a to v obsahu kolem 5 %, která mu dodává typickou kyselou chuť a octový nádech. Má také vysoký obsah jablečného pektinu a vitaminů skupiny B (B1, B2, B6), obsahuje také niacin, kyselinu pantothenovou, biotin, který má vliv na lepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti, samozřejmě vitamin C, draslík, železo, fosfor či vápník.

Jablečný ocet na bolest v krku

Protože jablečný ocet dokáže zničit bakterie, které způsobují bolest v krku, může zároveň odstranit infekci, která tuto bolest způsobuje.

Vyrobte si jednoduché kloktadlo: Použijte 1/4 šálku jablečného octa a 1/4 šálku horké vody. Užívejte ve chvíli, kdy začnete v hrdle cítit svědění a bolest. Pravidelně opakujte.

Ucpaný nos je na jablečný ocet krátký

Obtěžuje vás ucpaný nos? Vsaďte na jablečný ocet, pomůže vám. Ukazuje se, že díky vysokému obsahu draslíku může jablečný ocet odstranit hleny, které se nahromadily v nosních dutinách. Jednoduše rozmíchejte lžičku jablečného octa ve sklenici studené vody a pár dní ji pijte.

Na co si dát pozor při pití jablečného octa

  • Rozhodně jej nedoporučujeme konzumovat lidem s citlivým žaludkem.
  • Čistý jablečný ocet je velmi kyselý a mohl by poškodit zubní sklovinu a tkáň v ústech a v krku.
  • Při použití na pokožku jedině zředěný, pozor na poleptání.
  • Dlouhodobé užívání jablečného octa by mohlo způsobit pokles obsahu draslíku a zhoršit hustotu kostní tkáně. Pokud máte nižší hladinu draslíku nebo máte osteoporózu, poraďte se o jablečném octu s vaším lékařem.
  • Dejte si pozor na možné interakce s léky na diabetes, léky na srdeční onemocnění a některými diuretiky.

Zdroje:

www.womanonly.cz, www.realnavyziva.cz, www.alternativnimagazin.cz