U vaječných skořápek záleží i na tom, co k nim přidáme, jelikož i podle toho se mění jejich využití. Například rozdrcené skořápky od vajec smíchané pouze s vodou jsou výborným a účinným hnojivem pro vápnomilné rostliny, s trochou vody a citronové šťávy zase poslouží jako aktivní čistič na nádobí, z něhož dokáží vyčistit i opravdu zažrané nečistoty a připáleniny.

Kyselá citronová šťáva v tomto případě působí jako odmašťovač a vaječná skořápka zase jako drátěnka. Pokud citronovou šťávu nahradíme plátkem citronu a společně se skořápkami zavřeme všechno do látkového pytlíčku a vše zavřeme do bubnu pračky, bílé prádlo se vybělí ještě lépe.

Skořápky pro dokonalou pleť

Málokdo by ale věřil, že skořápky mají skvělé využití i v kosmetice. Díky vysokému obsahu vápníku dokážou skořápky kůži nejen omladit, ale i zhojit. A navíc se naučíte vyrábět i účinnou domácí kosmetiku. Fantazii se meze nekladou.

Skořápky můžete použít pro výrobu kosmetických vodiček, ale i sofistikovanější pleťové masky.

Ve formě vodičky pak kosmetický zázrak nejen dokonale zklidní podrážděnou kůži, ale dokáže nás zbavit i nepříjemného a otravného svědění. Funguje tak ve formě roztoku například i jako rychlá úleva při štípnutí hmyzem. Výroba jednoduché léčivé vodičky je velmi snadná – rozdrcené skořápky (můžete rozdrtit buď velmi jemně v hmoždíři, anebo v igelitovém sáčku za pomoci paličky na maso) stačí rozpustit ve sklenici s trochou jablečného octa. Takto připravenou směs necháte pár dní pracovat, než ji poprvé použijete. Výsledkem budete velmi překvapeni.

Lék na reflux

Jednoduchá tinktura z vaječných skořápek a jablečného octa kromě pleti působí i jako lék na reflux nebo jako obecný přírodní zdroj vápníku a hořčíku. Používejte 1 čajovou lžičku této tinktury rozmíchanou ve sklenici vody až třikrát denně jako podporu pro doplnění minerálů a na zlepšení trávení, nebo jako lék na reflux pro ty, kteří jsou na něj náchylní.

Díky minerálům jsou vaječné skořápky skutečný zázrak, ale i tak bychom měli pro všechny domácí produkty používat jen ta nejlepší suroviny. Vejce by měla být čerstvá a jablečný ocet kvalitní. Ideální je i v tomto případě ocet, který si sami vyrobíme.

Pleťová maska jako denní výživa

Pro ty z vás, koho začne výroba domácí kosmetiky bavit, nebo koho efekt vápníku z vaječných skořápek překvapil, máme i recept na jednoduchou domácí pleťovou masku. Tam je již ale postup maličko složitější – skořápky je nejprve třeba připravit.

Důkladně skořápky omyjeme a zbavíme povrchových nečistot. Poté je na několik minut vložíme do předem vyhřáté trouby – ideální je teplota 200 °C. Tak je finálně zbavíme všech bakterií, a navíc skořápky zároveň zkřehnou. Poté je nameleme na jemný prášek, ideálně v mixeru. Vzniklý jemný prášek smícháme s jedním rozšlehaným bílkem a trochou kokosového oleje. Takto smíchané ingredience zpracujeme do jemného krému. Ten je možné rovnou nanášet na pleť, jež bude díky minerálům obsaženým ve skořápkách dokonale vyživená, a přitom vláčná.

Masku naneseme na obličej obvyklým způsobem a po 15 minutách ji jemně opláchneme. Můžeme ji používat i velmi často.

Krok za krokem

1. Z každé vyčištěné vaječné skořápky odstraníme vnitřní blánu.

2. Skořápku lehce rozdrtíme, stačí na malé kousky, nikoli na prášek.

3. Kousky vaječné skořápky vložíme do čtvrtlitrové zavařovací sklenice a přilijeme 1 litr jablečného octa. Uzavřeme víčkem. (Směs bude pěnit, proto je lepší použít větší sklenici.)

4. Necháme týden působit a poté využijeme, jak je potřeba.

5. Skladujeme klidně na kuchyňské lince při pokojové teplotě nebo ve spíži. Není třeba směs uchovávat v chladničce.

Vzhledem k tomu, že rozdrcené vaječné skořápky mají abrazivní účinky, lze je použít i jako přírodní peeling. Dokonale vyčistí póry a zbaví pleť nevzhledných černých teček. Bílkoviny společně s minerály pokožku vypnou a zanechají ji pružnější a zářivější. Kúra je vhodná zejména pro dospívající dívky a pro všechny, kdo mají pleť sušší a mají problém s její hydratací. Nedoporučuje se naopak těm, kdo mají citlivou pleť nebo jiné kožní problémy. Takto vyrobená maska by mohla pokožku mechanicky podráždit.

Zdroje: www.thehealthyhomeeconomist.com, bydlenisnu.cz, hobby.instory.cz