Když se řekne ocet, já osobně si představím tlačenku. Což možná spoustu lidí nepřekvapí, neboť je napadne přesně to samé. Ale jablečný ocet má nespočet pozitivních účinků nejen na naše tělesné schránky. Využíváme ho v domácnosti i při úklidu, leštění nebo odstraňování zápachu.

Proč si aplikovat ocet na vlasy

Ti lidé, co mají jablečný ocet na vlasy vyzkoušený, používají ho většinou opakovaně. Samozřejmě někomu ocet tak moc smrdí, že ho nesnese ani ve zředěné formě.

Používáním octové kúry nebo oplachu, zklidníte pokožku hlavy.

Ocet dokonale vyčistí vaší vlasovou část pokožky od stylingových produktů nebo šamponů, které mohou ucpat folikuly.

Ocet vám pomůže udržet správné pH vlasů, které se může měnit používáním šamponů a ostatní vlasové kosmetiky. Což znamená, že po použití octa budou vaše vlasy lesklé a hladké.

Jeho protizánětlivé a antimikrobiální účinky pozitivně působí na pokožku, kterou trápí lupy. Jablečný ocet pomáhá zneškodnit kvasinky, které lupovitost způsobují.

Jablečný ocet nejen na vlasy

Jak už je psáno na začátku článku, ocet je takový „všeuměl“. Lidé si z něj vyrábějí domácí vodu na obličej, namáčí si do octové lázně nohy, aby se zbavili ztvrdlé kůže na patách, a dokonce si ho aplikují do podpaží, aby zabránili nepříjemnému pachu potu.

Naředěný ocet využívají lidé k úklidu, neboť likviduje bakterie. Omývají s ním podlahy, mikrovlnky, kuchyňské linky, toalety apod.

Používáním octa vnitřně pro nás má také mnoho pozitivních účinků. Od hubnutí až po čištění krve.

Výroba jablečného octa

Příprava domácího octa není žádným složitým procesem, který by byl náročný a časově by vás nějak zásadně omezoval.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg jablek - nejlépe z vlastní zahrady nebo alespoň bio
  • 2 litry vody
  • vhodná nádoba, ve které bude směs kvasit (například 5 l zavařovačku)
  • plátno (možno i utěrka nebo dětská plena)
  • vařečka
  • gumička

Postup:

  1. Jablka nejprve omyjte ve vodě a zbavte je stopky a bubáka.
  2. Nastrouhejte jablka nahrubo, včetně slupky i vnitřku jablka a naházejte vše do kvasné nádoby.
  3. Dva litry vody převařte, nechte vystydnout a nalijte k nastrouhaným jablkům.
  4. Sklenici překryjte plátýnkem a upevněte gumičkou.
  5. Nádobu se směsí nechte v temnu při pokojové teplotě zhruba 10 dnů odpočívat.
  6. Ráno a večer vezměte vařečku a směs promíchejte. Když zapomenete a na vařečku si vzpomenete jen ráno nebo večer, nevadí.
  7. Deset dnů uteče jak voda, po této době přelijte přes plátýnko do druhé nádoby.
  8. Zakryjte opět plátnem a dejte do spíže do temna na 3 týdny.
  9. A jak poznáte, že je hotovo? Přestanou se tvořit bublinky.
  10. Nakonec si ocet přelijte do vámi vybraných skleniček.
  11. Takto vyrobený ocet vám doma vydrží rok. Osobně bych, pro klid duše, uchovávala v ledničce.

Zdroje: vitalitis.cz, www.idnes.cz, www.medicalnewstoday.com