Hlavní složkou jablečného a jakéhokoliv octa je kyselina octová. Obsahuje více než 90 různých látek, z toho 20 minerálů, stopových prvků a vitamínů. Jablečný ocet obsahuje 5 % kyseliny octové. Vzhledem k tomu, že se jablečný ocet tepelně neupravuje, je vhodný i pro fanoušky RAW stravy. Ačkoli se doporučení pro „dávkování“ liší, ke zlepšení zdravotní kondice by měly stačit 1-2 lžičky zředěné vodou před nebo během jídla.

Hubnutí nepodporuje

Poslední dobou se o jablečném octu mluví především ve spojení s detoxikací a hubnutím. Studie na obézních potkanech a myších naznačují, že kyselina octová může zabránit ukládání tuků a zlepšit jejich metabolismus. Nejčastěji citovanou studií na lidech je výzkum z roku 2009, kdy vzorek 175 lidí konzumoval každý den nápoj obsahující 1 nebo 2 lžíce octa. Po třech měsících měli ti, kteří konzumovali ocet, mírný úbytek hmotnosti (až dvě kila). Výzkum z roku 2018 potvrzuje, že stejné schopnosti má i ocet jablečný. (Zdroj: www.health.harvard.edu)

Lékař Leoš Středa spojení jablečného octa a hubnutí okomentoval v Orlickém deníku: „Pokud si budete dávat před jídlem sklenici vody se lžičkou octa, stane se pouze to, že voda vám zaplní žaludek a vy toho pak méně sníte. Stejného efektu dosáhnete i s čistou vodou, která navíc bude chutnat o něco lépe a méně kysele. Ocet má ale i výhodu, která spočívá v tom, že kyselý nápoj pomáhá snižovat glykemický index pokrmu, který zrovna konzumujete. Zasytí vás tedy na delší dobu. Je však úplně jedno, jestli kyselé prostředí navodíte jablečným octem, vinným nebo tím obyčejný." (Zdroj: orlicky.denik.cz)

Co další benefity?

Jablečnému octu jsou přikládány další zázračné účinky včetně antimikrobiálních a antioxidačních. Prokazatelné vědecké studie potvrdily, že jablečný ocet snižuje hladinu krevního cukru a krevní tlak u pacientů s cukrovkou 2. typu, pro pacienty s poruchou glukózové tolerance a obecně pro všechny, kteří si chtějí udržet stabilní hladiny krevního cukru. Zvyšuje totiž citlivost buněk cílových tkání na inzulín. I pocit sytosti, který jablečný ocet navozuje, může být pro někoho benefitem. Prakticky je to způsobené tím, že zpomaluje rychlost přesunu potravy ze žaludku do dalších částí trávicího traktu.

Pozor by si však měli dát lidé trpící zažívacími potížemi, pacienti s gastroparézou a cukrovkáři 1. typu. U těch totiž může dojít ke zhoršení stavu. Klinické studie, které se prováděly na laboratorních zvířatech, také prokázaly zpomalení růstu rakovinných buněk a zmenšení velikosti nádorů, snížení hladiny krevních tuků, cholesterolu, snížení krevního tlaku. Testy na lidech však zatím provedeny nebyly. (Zdroj: cs.medlicker.com)

Nežádoucí účinky

Mimo špatné trávení může jablečný ocet způsobit ztrátu kostní hmoty a nízkou hladinu draslíku v krvi. Zatím však tato teorie není vědecky prozkoumána. Člověk konzumující jablečný ocet by si však měl dát pozor na kyselinu octovou, jež může narušit zubní sklovinu, popálit jícen nebo pokožku. (Zdroj: cs.medlicker.com)

Benefity jablečného octa se stále ještě zkoumají. Zatím to však vypadá, že jich je více než nežádoucích účinků. Důležité je však sledovat denní příjem octa a konzumovat jej pouze ve zředěné formě, nejlépe po konzultaci s lékařem, aby nedošlo k lékovým interakcím.