Ačkoliv je jablečný ocet kyselé povahy, ve skutečnosti pomáhá vyrovnávat hladinu pH, která napomáhá udržovat lidské tělo zdravé, snižuje riziko chronických zánětů a zvyšuje odolnost vůči mnoha nemocem. Má neskutečné množství prokázaných výhod, o kterých jste možná ani nevěděli.

Jablko je základ

Jedno z nejdravějších a nejoblíbenějších druhů ovoce! Známé pořekadlo říká: „Jedno jablko denně a nepotřebuješ lékaře.“ Víte proč? Jablka jsou plná vitamínů, minerálů a antioxidantů. Našemu tělu dělá dobře i v jablcích obsažený pektin – nerozpustná vláknina, která podporuje správné trávení a štěpení tuků. A nejen to! Dokáže lidský organismus zbavit parazitů a umí neutralizovat účinky radioaktivního záření.

Zázračný elixír mládí, zdraví a štíhlosti

Tuto přezdívku získal jablečný ocet právem pro své skvělé vlastnosti. Vyrábí se z čerstvých rozdrcených jablek, která postupně kvasí v dřevěných kádích. Ano, ocet je zlatavá tekutina, která vzniká fermentací. Je to proces, při kterém jsou cukry rozštěpeny bakteriemi a kvasinkami. V prvním stupni jsou cukry přeměněny na alkohol a následně se alkohol dál fermentuje na ocet. Ten jablečný se vyrábí z drcených jablek. Hlavní složkou je kyselina octová, která obsahuje více než 90 různých látek, z toho 20 minerálů, stopových prvků a vitamínů. Jablečný ocet obsahuje 5% kyseliny a má nízký obsah cukru.

Trocha historie

Je známo, že už ve 4. století před naším letopočtem podával jablečný ocet svým pacientům Hippokrates, a to právě pro léčivé a detoxikační vlastnosti. Stejně tak mu blahořečili staří Egypťané, Babyloňané, Řekové i Římani. Jako o neskutečně vzácném moku o něm existují zmínky již v Bibli. Zajímavostí určitě také je, že už Kryštof Kolumbus měl vždy na svých lodích barely s jablečným octem kvůli prevenci kurdějí, stejně tak i vojáci během americké občanské války. A japonští samurajové? Ti jej pili pro dostatek energie, síly a odolnosti.

Bolí vás v krku? Jablečný ocet bude vaším lékařem

Protože má jablečný ocet silné antibakteriální vlastnosti, dokáže velice dobře eliminovat nebezpečné bakterie a mikroorganismy, které způsobují bolesti a problémy v krku. Pokud jej smícháte se surovým medem, vznikne silná přírodní protizánětlivá a protivirová směs, od které můžete očekávat zlepšení vašeho zdravotního stavu. Pro zmírnění bolestí v krku smíchejte 1 lžičku jablečného octa, 3 lžíce surového medu a jednu lžičku kajenského pepře. Vše pečlivě smíchejte ve sklenici vlažné vody a vypijte. Kajenský pepř je ideální ke zmírnění bolestí.

Na pálení žáhy zapomeňte

Pálení žáhy je často způsobeno nedostatkem kyseliny chlorovodíkové. Žaludeční kyseliny dokážou velice dobře ochránit žaludek proti mikrobům. V případě, že je však hladina pH v žaludku příliš vysoká, patogeny se mohou šířit po celém jícnovém svěrači a paralyzovat svaly, což umožňuje potravinám, aby se vracely zpět do jícnu. Pálí vás žáha? Jednoduše rozmíchejte lžičku jablečného octa ve sklenici vody nebo šálku čaje. Pokud se vám voda s octem špatně polyká, přidejte lžičku medu.

Plísňové infekce se vám budou vyhýbat

Jednou z nejběžnějších houbových infekcí je Candida. Druh parazitické infekce, která způsobuje přemnožení kvasinek, což vede ke špatnému trávení, vředům, kvasinkové infekci a nedostatku energie. Candida je typickým důsledkem špatné stravy, která má vysoký obsah sacharidů a rafinovaného cukru, jakož i nadužívání antibiotik a antikoncepce. Při léčbě Candidy je nejlepším spojencem jablečný ocet a citronová voda. Jablečný ocet podporuje lepší trávení a citronová voda umožňuje, srovnání pH, aby se v těle lépe dařilo zdravým bakteriím.

Bolavý žaludek? Už nikdy!

Existuje mnoho důvodů, které vedou k bolestem břicha a žaludečním nevolnostem. Jablečný ocet je jedním z nejúčinnějších přírodních prostředků k uklidnění nevolnosti a bolestí žaludku. Smíchejte 2 čajové lžičky jablečného octa, 1 polévkovou lžíci citronové šťávy a 1 polévkovou lžíci nastrouhaného zázvoru. Pro lepší chuť můžete přidat také trochu medu. Užívejte pravidelně a váš žaludek se vám odvděčí pohodou.

Jablečný ocet ovlivňuje regulaci inzulínu

Jablečný ocet pomáhá tělu ke správnému metabolismu glukózy a k regulaci hladiny cukru v krvi. Pokud chcete lépe zvládat váš diabetes, užijte 1 polévkovou lžíci jablečného octu ve sklenici vlažné vody, a to vždy po jídle. Podle studií má pravidelné užívání jablečného octa za následek snížení hladiny cukru v krvi až o 35 %. Zlepšení regulace inzulínu v těle může být přínosem pro řízení hmotnosti.

Zdroje:

www.tadesco.org, www.vylectese.cz, www.womanonly.cz