Bělení zubů není výdobytek dnešní doby. Zabývali se jím už staří Římané, kteří si chrup cídili popelem z ohnišť. A kupodivu to mělo docela dobrý efekt! Popel dokázal i z těch nežlutějších zubů vykouzlit bílé perličky. Ovšem mělo to jeden háček – oslabení chrupu a větší kazivost zubů (což mimochodem dnes potvrzují i archeologické nálezy z pohřebišť). Není divu, že esteticky zaměření Římané byli z toho špatní. A popravdě nebyli sami…

Popel, prášek z cihel nebo husí brka

Vynalézavost našich předků v oblasti zubní hygieny byla neuvěřitelná. Místo párátek se využívala husí brka. Jako bělidlo chrupu sloužila kyselina dusitá, ale i směs prachu z cihel a sépiových kostí, který dával zubům pěkně zabrat. Velký průlom v bělení chrupu znamenal vynález peroxidu vodíku, který se ke zkrášlování chrupu využívá dodnes. Nicméně při neodborném zásahu stále hrozí větší či menší komplikace, například popálení dásní, zvýšená citlivost zubů, hlavně na studené a horké pokrmy. Proto není divu, že spousta lidí dává přednost levnějšímu, ale také účinnému bělení přírodními prostředky.


Deštník proti nečistotám

Ještě než se dáte do přírodního bělení, je potřeba vědět, jak zuby vlastně fungují. Chrup si samovolně vytváří ochrannou proteinovou vrstvu, která slouží jako deštník proti nečistotám a pigmentům jídla (hlavně kávy, červeného vína, sladkostí). Vy ho můžete okem pozorovat jako zažloutnutí nebo ztmavnutí zubů. Existují potraviny, který tento „ochranný val“ rozpustí a navrátí vám zářivý úsměv. Jsou to třeba tropické plody jako ananas a papája. Své účinky mají i mléčné výrobky, které podporují produkci slin, a tím pádem i průběžné čištění chrupu. Nejlepší jsou ale jahody. Proč?


Jahody – přírodní bělidlo

Tohle sladké ovoce můžete použít jako doplňkovou bělící kúru k pravidelné ústní hygieně. Obsahují kyselinu jablečnou, která podporuje tvorbu slin, a navíc má ještě bělící účinky. Tak toho využijte!

Dopřejte si jahodovou kúru

Jahody rozmačkejte vidličkou a směs naneste pomocí zubního kartáčku na celý chrup. Po 15 minutách jahodovou vrstvu smyjte. Stejný postup opakujte každý den. Výsledek by se měl dostavit.

Vyzkoušejte intenzivní bělení s jahodami a jedlou sodou

Zatímco jahody mají bělící účinky, jedlá soda funguje jako „bruska“, která z chrupu odstraňuje ulpělé nečistoty, bakterie a zubní plak. Vyzkoušejte tohle spojení a váš úsměv prokoukne.

Jak na to? Rozdrťte jednu jahodu a smíchejte s polovinou lžičky jedlé sody. Vzniklou směs naneste na zuby a nechte 15 minut působit. Poté vydrhněte chrup kartáčkem a mezizubní prostory dočistěte zubní nití.

Jezte jahody každý den

Jahody mají stejné účinky i při obyčejné konzumaci. Proto si dopřejte 1 hrnek jahod denně. Pozor, ve věštím množství mohou způsobovat zažívací obtíže, plynatost, průjem nebo alergii! Jahody chutnají „jen tak“, nebo se šlehačkou… Výborné jsou i v letních koktejlech, pohárech či tvarohových zákuscích.

A v čem vám ještě jahody prospějí?

  • Díky obsahu zinku fungují jahody i jako afrodiziakum. Pokud tedy toužíte po žhavé noci s partnerem, dejte si spolu malý jahodový nášup.
  • Pomůžou vám zhubnout. Jahody obsahují kromě vitaminu C a spousty minerálů (mangan, draslík, hořčík) i látky povzbuzující tvorbu hormonů leptinu a adiponketinu, které spalují tuky. Navíc jsou bohaté na vlákninu, takže po nich nebudete mít hlad!
  • Jahody jsou přírodním lékem proti zácpě, posilují kosti, vlasy i cévy. Říká se, že jsou přírodním elixírem mládí. Proto neváhejte a využijte jahodovou sezónu!

Zdroje: www.zena.aktualne.cz, www.rehabilitace.info

Související články