Pokud si snad myslíte, že život po padesátce končí, jste na omylu. Začíná jen další životní úsek, který se dá zvládnout s bravurou a nevyčerpatelným elánem. Jen je dobré vědět, jak na to. Dejte svému tělu potřebnou péči, díky které zpomalíte stárnutí a budete stále vitální dáma s figurou jako lusk, rozzářenou pokožkou a spoustou energie.

Jak si zlepšit kondici a vyrýsovat si tělo po padesátce? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Podpořte své svaly

Vzhledem k menopauze dochází v těle ženy k mnoha změnám v oblasti hormonů. Svalstvo tak začíná zcela přirozeně po padesátce mnohem rychleji ochabovat. Pokud si chcete uchovat fyzickou kondici co nejdéle a podpořit tak své zdraví a sílu, měli byste do svého denního programu zařadit pravidelně nějakou pohybovou aktivitu a posilování. Díky tomu příjemně zbytní vaše svaly a zlepšíte si i rovnováhu. Vyhnete se tak mnohým nepříjemným bolestem pohybového aparátu, anebo je alespoň zmírníte.

Zaměřte se na pevné břicho

Přestože jste možná během svého života nikdy neřešila problémy s figurou či nadbytečnými kilogramy, po padesátce se tato situace zpravidla mění. Bříško má často každá z nás náhle měkčí a vypouklejší či povislejší. Pokud nechcete, aby se situace zhoršovala, začněte pravidelně posilovat břišní svaly, a to jak ty vnější, tak i ty vnitřní. K tomu ve svém jídelníčku uberte nadbytečné kalorie a raději přidejte zdravé bílkoviny.

O vrásky pečujte s láskou

Další změnou, kterou znatelně zaznamenáte po padesátce, je rychlejší tvorba vrásek, které se mohou začít viditelně prohlubovat. Snižuje se totiž produkce kolagenu a kůže ztrácí poměrně rychle svou pružnost. Proto byste měla pravidelně pečovat nejen o svou pleť, ale o pokožku celého těla. Dostatečně ji prokrvujte peelingem, saunou či otužováním a dopřejte si i následnou péči ve formě kvalitních krémů a výživných masek. A nezapomínejte na pravidelné čištění pleti, a to ráno i večer.

Dodržujte pitný režim

Samotné krémy vám však tvorbu vrásek nezpomalí. Měla byste tělu dodávat i dostatek tekutin, a proto je nesmírně důležité dodržovat pravidelný pitný režim, který vám zaručí správnou hydrataci celého organismu. Pokožka potřebuje dostatek vody jak zvnějšku, tak i zevnitř. Pijte minimálně 2 l čisté vody denně.

Dejte vale únavě

Po padesátce se často dostavuje pocit zvýšené únavy oproti předchozím létům. Proto je velice důležitý i pravidelný relax a správná dávka spánku. Odpočinek vás zocelí vůči stresu a dá tělu možnost načerpat nové síly. Při větší únavě si dopřejte opravdu klid, ale nezapomínejte i na aktivní odpočinek, kterým jsou procházky, jízda na kole, běhání s vaším psím mazlíčkem a prostě vše, co máte ráda a uspokojí vás to. Ve výsledku budete plná energie a elánu.

Dodržujte zdravý jídelníček

Vhodně zvolený jídelníček je v tomto období velmi důležitý. Jídlo by vám mělo dodat energii, a ne vás vyčerpat. Proto jezte potraviny bohaté na vitamíny, které obsahují i řadu dalších tělu prospěšných látek. Raději se vyhněte pokrmům s vysokým podílem tuků a jednoduchých cukrů, která jsou těžce stravitelná. Také se zbytečně nepřejídejte a jezte spíš menší porce. Vyřaďte i pravidelné popíjení alkoholu a nadměrné pití kávy.

Zdroje: www.novinky.cz, www.bezhladoveni.cz, www.marianne.cz