Jedna jednoduchá otázka, ale spousta názorů. Někteří tvrdí, že je důležité si vlasy mýt každý den. Jiní zase, že čím méně si hlavu umýváte, tím lépe. Čemu tedy věřit, a čemu ne? Mytí hlavy každý den není zcela „in“, ale také se nejedná o žádný hřích.

Mýty o vlasech

Názor, že každodenní mytí vlasy trvale poškozuje, není zas až tak pravdivé. Vše je totiž individuální, protože každý z nás je jiný a stejně tak i jeho vlasy. Ten, kdo má například dlouhé a jemné vlasy, které se nadměrně mastí, se bez takové péče v některém období neobejde. Zrovna tomuto typu vlasů mnohem více škodí, když na pokožce zůstává po delší dobu větší množství mazu. Kůže nemůže dostatečně dýchat a následně zvlhčovat vlasy. Patříte mezi ty, kdo má jemné vlasy tak, že se mu během nočního spánku nepříjemně zamastí? Nestresujte se hned po ránu, a vlasy si klidně umyjte každý den. Bude stačit, když dodržíte pár zásad a určitě si je nijak zásadně nepoškodíte. Provádějte pouze jedno jemné mytí a bez intenzivní masáže.

Co způsobuje mastnotu vlasů

Příčinou je nadměrná produkce kožního mazu pokožky hlavy. Vychází to z genetické výbavy každého z nás. Příčinou vyšší tvorby nepříjemného mazu může být i změna hladiny hormonů a ovlivňuje to i struktura vlasů. Například husté a kudrnaté vlasy jsou k mastnotě mnohem méně náchylné. U slabých jemných vlasů je zpravidla situace bohužel horší.

Jste dlouhovláska?

Častým trápením u osob s dlouhými vlasy jsou suché konečky. Jak se postarat o tento typ vlasů? Při každém mytí naneste šampon pouze k pokožce hlavy, dostatečně ho napěňte a při oplachování jemně vmasírujte do vlasů. Nedojde tak k jejich přesušení. Nepodceňujte ani použití produktů doporučených svým kadeřníkem a před mytím si každou dávku šamponu zřeďte vlažnou vodou. Prostředky na vlasy jsou často koncentrované a jejich přímá aplikace pokožku zbytečně zatěžuje.

Jakou frekvenci mytí zvolit

Jak již bylo řečeno, univerzální odpověď poplatná pro každého neexistuje. Vše je o typu vlasů, genetice a momentálních vnějších okolnostech. Držte se hlavně pravidla, že nic se nemá přehánět. A tak si nemyjte vlasy, pokud to nepotřebujete. Zbytečně byste si vysoušeli pokožku hlavy a mohli byste trpět nadměrným výskytem lupů nebo mastnoty ve zbytečně zvýšené míře. V případě, že chcete, aby se vám vlasy tolik nemastily a máte normální kvalitu vlasů, myjte si je tak jednou do týdne, když to bude možné. Myslete i na jemné dotyky svých šikovných prstů a žádné hrubé drbání. Čím intenzivněji budete pokožku hlavy masírovat, tím více budete stimulovat mazové žlázy.

Zvolte periodu podle druhu vlasů:

  • Řídké a mastné vlasy: Každý den
  • Suché a poškozené vlasy: Maximálně dvakrát týdně
  • Vlnité a kudrnaté vlasy: Jednou za čtyři až pět dnů
  • Silné vlasy: Jednou týdně

Vlasová pokožka vám dává směr

Jak poznáte, že je něco v nepohodě a v nerovnováze? Napoví vám vaše vlasová pokožka. Protože jen zdravá pokožka dá vlasům ideální podmínky pro zdravý růst. Vyživuje totiž vlasové folikuly a vlasy, které z nich rostou. V případě, že je červená, svědí nebo je nadměrně citlivá, dostáváte signál, že něco není v pořádku. Začít můžete třeba u šamponu.

Jde to i bez šamponu

Je to vůbec možné? Ano, v některých případech určitě. A ještě budete „eko“. Někdo zkouší umývání vlasů zcela čistou vodou. Každému to však nemusí fungovat. Zvlášť, když někdo používá těžké vlasové přípravky, které je potřeba z vlasu důkladně odstranit. Ovšem v případě lehkého ušpinění to pomoci může. K mytí můžete využít i jablečný ocet, který má velmi dobrý vliv na zdraví vlasové pokožky, kterou účinně zklidňuje.

Zdroje: www.kreativnija.cz, www.thesmallthingsblog.com, www.flowee.cz